Pełne magii, pysznych wigilijnych potraw oraz ciszy i relaksu – takie powinno być Boże Narodzenie, spędzone w gronie najbliższych, z czasem na podsumowanie roku, przemyślenia, wspomnienia, a także zabawę. Ale jak przy tym zadbać o zdrowie? Odpowiedź znajdziemy w Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku Zdroju!
W większości tradycyjnych domów zapach świąt wyczuwamy na długo przed Wigilią. Mama albo my same stoimy w kuchni od rana do wieczora, bo przecież na stole muszą pojawić się tradycyjne dania, piernik, ryba, sałatki, ciasta... Kiedy znaleźć na to wszystko czas? W efekcie co roku siadamy przy wigilijnym stole bez sił i chęci na cieszenie się tym szczególnym okresem. Zatem jak spędzić naprawdę wyjątkowe święta, podczas których ktoś o nas zadba, przygotuje pyszności, wprowadzi w odpowiedni nastrój? To proste! Wystarczy spakować walizki i w drogę!
Na przykład do Buska Zdroju, gdzie w magicznym miejscu o nazwie Hotel Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness****, przeżyjemy niezapomniane Boże Narodzenie.
Nie ma znaczenia czy przyjedziesz sam, czy z całą rodziną, bowiem panujący tu uroczysty klimat to doskonała okazja do nawiązania nowych znajomości, a także świętowania w rodzinnym gronie. Już od wejścia witają nas udekorowane migoczącymi światełkami choinki i tematyczne akcenty, wprowadzające w bajkową aurę.
O nasze podniebienie podczas tradycyjnej wigilii zadba szef kuchni restauracji Ponidzie – Patryk Kotarba wraz z zespołem – stale odnoszący sukcesy na polskiej scenie kulinarnej. Czas umili wspólne kolędowanie oraz koncert bożonarodzeniowy w wykonaniu światowej sławy śpiewaków operowych. Najmłodszymi zajmą się profesjonalni animatorzy, szykujący wiele niespodzianek i atrakcji. Nie zabraknie także czasu na relaks w strefie wellness czy hotelowym Medical SPA, gdzie o nasze zdrowie każdego dnia zadbają wykwalifikowani fizjoterapeuci, a zabiegami odnowy biologicznej zajmą się profesjonalne kosmetolożki. W tym wyjątkowym czasie również i tutaj czeka na nas szereg niespodzianek i atrakcji. W hotelowym Klubie Kalejdoskop będziemy mieli natomiast okazję oglądać pokaz barmański oraz zagrać w kręgle czy bilard.
Filet z pstrąga z jagnięciną, kasztanami, grzybami leśnymi, marchewką i kaszą jaglaną
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : • Filet z pstrąga – 4 sztuki (najlepiej około 150-180 g) • Jagnięcina 120 g (udziec) – można zastąpić wołowiną lub cielęciną • Kasza jaglana 250 g (do ugotowania) • Kasztany 200 g • Kurki świeże (ostatecznie mrożone) 120 g • Borowik 60 g (pokrojony w kostkę) • Marchew kolorowa (jeżeli nie jest dostępna, można użyć zwykłej, pomarańczowej) 200 g • Miód 50 ml • Cebula szalotka 100 g • Czosnek – 4 ząbki • Por – 1 sztuka • Natka pietruszki – 1 pęczek • Masło klarowane do smażenia • Cytryna – ½ • Sól, pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) • Świeży rozmaryn • Wino białe wytrawne 100 ml
PRZYGOTOWANIE KASZY: Kaszę gotujemy do poziomu „al dente”. W tym samym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w paski jagnięcinę oraz połowę grzybów i przesmażamy przez około 2 minuty, dodając następnie wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Dokładnie mieszamy w celu połączenia składników, tak aby aromat z cebuli, czosnku i ziół przeniknął do kaszy.
PRZYGOTOWANIE RYBY: Filet z pstrąga dzielimy na 3 równe części, doprawiając wyłącznie solą i pieprzem. Obsmażamy na maśle z obu stron, tak aby miały piękny złocisty kolor (najlepiej zacząć smażyć od strony mięsa, gdyż poprzez natychmiastowe ścięcie białka ryba zachowa ładny wygląd, co pomoże uzyskać estetyczny efekt wizualny na naszym talerzu).
PRZYGOTOWANIE SOSU: Na rozgrzane masło wrzucamy kasztany i smażymy do pięknego zrumienienia (około 2-3 minuty, pamiętając o wolnym ogniu, by masło nie zaczęło się palić). Dodajemy miód i delikatnie karmelizujemy kasztany, wrzucając do tego pozostałą część grzybów i poszatkowanego w paski pora. Dorzucamy pokrojoną po długości, a następnie zwiniętą w rulon kolorową marchew i podsmażamy jeszcze tylko około 1 minuty! Całość podlewamy białym winem, redukując ją do połowy swojej objętości – tworząc przy tym delikatnie słodki sos, który zakwaszamy, dodając połówkę wyciśniętej cytryny. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do ulubionego smaku, na koniec dorzucając drobno posiekaną natkę pietruszki. UWAGA: Jeżeli do sosu dodaliśmy fioletową i czerwoną marchew, uzyskamy piękny czerwono-brunatny kolor całości.
WYKOŃCZENIE DANIA: Na talerz wykładamy kaszę jaglaną wzdłuż naczynia, układamy 3 kawałki (na porcję) pstrąga po długości kaszy jaglanej. Rybę polewamy naszym aromatycznym i bardzo jesiennym sosem wraz z dodatkami (kasztany, kolorowa marchew, grzyby), co już tworzy piękną dekorację. Dla podkreślenia i w zależności od budżetu, dekorujemy owocami leśnymi, kwiatami i ziołami. Pamiętajmy o cząstce cytryny!
GRZEGORZ RĄPEL, DYREKTOR HOTELU SŁONECZNY ZDRÓJ MEDICAL SPA & WELLNESS****
Szanowni Państwo, przyjmijcie najserdeczniejsze życzenia, cudownych, wyjątkowych świąt Bożego Narodzenia. Rodzinnego ciepła, wielkiej radości oraz zdrowia. Pod choinką dużo prezentów, a w duszy wielu sentymentów. Świąt dających radość i odpoczynek. Nadziei oraz sukcesów na nowy rok, aby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie mija. Do zobaczenia w Słonecznym Zdroju!