Grillowanie jest jedną z ulubionych aktywności Polaków w sezonie letnim. To świetny sposób na przyjemne spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół, a także przygotowanie wyjątkowych w smaku, wędzonych dymem potraw. Mimo olbrzymiej popularności różnego rodzaju grilli, na działkach coraz częściej spotkać można również otwarte paleniska, zwane również piecami ogrodowymi.
Mające postać niedużej misy osadzonej na nóżkach, stojącego kosza lub konstrukcji przypominającej wkład kominowy, paleniska ogrodowe są coraz częściej wykorzystywane w trakcie wakacyjnych garden party. Za taki stan rzeczy z pewnością w dużej mierze odpowiada wielofunkcyjność tych urządzeń. W jaki sposób można je praktycznie wykorzystać?
CAŁOROCZNE ROZWIĄZANIE
Najprostsze paleniska, składające się jedynie z okrągłego, niewysokiego pojemnika na nogach wykonanego ze stali nierdzewnej, często malowane proszkowo w celu zabezpieczenia sprzętu przed korozją, mogą pełnić wiele różnych ról w ogrodzie. Rozpalony w nich ogień z łatwością zamieni się w ognisko, przy którym – jak za czasów młodości – upieczemy kiełbaski, dając poznać dzieciom biwakowy, wakacyjny klimat. Jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie pieców ogrodowych, takie proste modele wystarczy wyposażyć w bardziej zaawansowany osprzęt, by powiększyć liczbę opcji ich praktycznego wykorzystania. Miłośnicy tradycyjnego grillowania powinni zaopatrzyć się w grilla ogniskowego na trójnogu z okrągłym rusztem, umożliwiającym tradycyjne wędzenie. Z kolei zakup kociołka węgierskiego, zwieszającego się tuż nad paleniskiem, pozwoli na przygotowanie sycących posiłków na bazie sezonowych warzyw i mięsa, stanowiących ciekawe urozmaicenie menu w trakcie przyjęć w ogrodzie. Otwarty ogień nocą będzie również sposobem na rozświetlenie różnych stref zieleńca. Migoczące płomienie i trzask palących się polan ułatwią wykreowanie na zewnątrz atmosfery sprzyjającej wypoczynkowi. Palenisko to także znakomite źródło ciepła, które można wykorzystywać całorocznie – latem zyskując ekologiczne ogrzewanie outdoorowe w trakcie chłodniejszych nocy, a jesienią i zimą pozwala na rozgrzanie się w trakcie przerwy przy sprzątaniu liści, odśnieżaniu czy innych pracach polowych. Kociołek można zabrać ze sobą też na działkę rekreacyjną, gdzie świetnie sprawdzi się zarówno jako grzejnik, jak i urządzenie pozwalające przygotować ciepły posiłek.
Mające postać niedużej misy osadzonej na nóżkach, stojącego kosza lub konstrukcji przypominającej wkład kominowy, paleniska ogrodowe są coraz częściej wykorzystywane w trakcie wakacyjnych garden party. Za taki stan rzeczy z pewnością w dużej mierze odpowiada wielofunkcyjność tych urządzeń. W jaki sposób można je praktycznie wykorzystać?
CAŁOROCZNE ROZWIĄZANIE
Najprostsze paleniska, składające się jedynie z okrągłego, niewysokiego pojemnika na nogach wykonanego ze stali nierdzewnej, często malowane proszkowo w celu zabezpieczenia sprzętu przed korozją, mogą pełnić wiele różnych ról w ogrodzie. Rozpalony w nich ogień z łatwością zamieni się w ognisko, przy którym – jak za czasów młodości – upieczemy kiełbaski, dając poznać dzieciom biwakowy, wakacyjny klimat. Jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie pieców ogrodowych, takie proste modele wystarczy wyposażyć w bardziej zaawansowany osprzęt, by powiększyć liczbę opcji ich praktycznego wykorzystania. Miłośnicy tradycyjnego grillowania powinni zaopatrzyć się w grilla ogniskowego na trójnogu z okrągłym rusztem, umożliwiającym tradycyjne wędzenie. Z kolei zakup kociołka węgierskiego, zwieszającego się tuż nad paleniskiem, pozwoli na przygotowanie sycących posiłków na bazie sezonowych warzyw i mięsa, stanowiących ciekawe urozmaicenie menu w trakcie przyjęć w ogrodzie. Otwarty ogień nocą będzie również sposobem na rozświetlenie różnych stref zieleńca. Migoczące płomienie i trzask palących się polan ułatwią wykreowanie na zewnątrz atmosfery sprzyjającej wypoczynkowi. Palenisko to także znakomite źródło ciepła, które można wykorzystywać całorocznie – latem zyskując ekologiczne ogrzewanie outdoorowe w trakcie chłodniejszych nocy, a jesienią i zimą pozwala na rozgrzanie się w trakcie przerwy przy sprzątaniu liści, odśnieżaniu czy innych pracach polowych. Kociołek można zabrać ze sobą też na działkę rekreacyjną, gdzie świetnie sprawdzi się zarówno jako grzejnik, jak i urządzenie pozwalające przygotować ciepły posiłek.
Mające postać niedużej misy osadzonej na nóżkach, stojącego kosza lub konstrukcji przypominającej wkład kominowy, paleniska ogrodowe są coraz częściej wykorzystywane w trakcie wakacyjnych garden party. Za taki stan rzeczy z pewnością w dużej mierze odpowiada wielofunkcyjność tych urządzeń. W jaki sposób można je praktycznie wykorzystać?
CAŁOROCZNE ROZWIĄZANIE
Najprostsze paleniska, składające się jedynie z okrągłego, niewysokiego pojemnika na nogach wykonanego ze stali nierdzewnej, często malowane proszkowo w celu zabezpieczenia sprzętu przed korozją, mogą pełnić wiele różnych ról w ogrodzie. Rozpalony w nich ogień z łatwością zamieni się w ognisko, przy którym – jak za czasów młodości – upieczemy kiełbaski, dając poznać dzieciom biwakowy, wakacyjny klimat. Jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie pieców ogrodowych, takie proste modele wystarczy wyposażyć w bardziej zaawansowany osprzęt, by powiększyć liczbę opcji ich praktycznego wykorzystania. Miłośnicy tradycyjnego grillowania powinni zaopatrzyć się w grilla ogniskowego na trójnogu z okrągłym rusztem, umożliwiającym tradycyjne wędzenie. Z kolei zakup kociołka węgierskiego, zwieszającego się tuż nad paleniskiem, pozwoli na przygotowanie sycących posiłków na bazie sezonowych warzyw i mięsa, stanowiących ciekawe urozmaicenie menu w trakcie przyjęć w ogrodzie. Otwarty ogień nocą będzie również sposobem na rozświetlenie różnych stref zieleńca. Migoczące płomienie i trzask palących się polan ułatwią wykreowanie na zewnątrz atmosfery sprzyjającej wypoczynkowi. Palenisko to także znakomite źródło ciepła, które można wykorzystywać całorocznie – latem zyskując ekologiczne ogrzewanie outdoorowe w trakcie chłodniejszych nocy, a jesienią i zimą pozwala na rozgrzanie się w trakcie przerwy przy sprzątaniu liści, odśnieżaniu czy innych pracach polowych. Kociołek można zabrać ze sobą też na działkę rekreacyjną, gdzie świetnie sprawdzi się zarówno jako grzejnik, jak i urządzenie pozwalające przygotować ciepły posiłek.
Mające postać niedużej misy osadzonej na nóżkach, stojącego kosza lub konstrukcji przypominającej wkład kominowy, paleniska ogrodowe są coraz częściej wykorzystywane w trakcie wakacyjnych garden party. Za taki stan rzeczy z pewnością w dużej mierze odpowiada wielofunkcyjność tych urządzeń. W jaki sposób można je praktycznie wykorzystać?
CAŁOROCZNE ROZWIĄZANIE
Najprostsze paleniska, składające się jedynie z okrągłego, niewysokiego pojemnika na nogach wykonanego ze stali nierdzewnej, często malowane proszkowo w celu zabezpieczenia sprzętu przed korozją, mogą pełnić wiele różnych ról w ogrodzie. Rozpalony w nich ogień z łatwością zamieni się w ognisko, przy którym – jak za czasów młodości – upieczemy kiełbaski, dając poznać dzieciom biwakowy, wakacyjny klimat. Jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie pieców ogrodowych, takie proste modele wystarczy wyposażyć w bardziej zaawansowany osprzęt, by powiększyć liczbę opcji ich praktycznego wykorzystania. Miłośnicy tradycyjnego grillowania powinni zaopatrzyć się w grilla ogniskowego na trójnogu z okrągłym rusztem, umożliwiającym tradycyjne wędzenie. Z kolei zakup kociołka węgierskiego, zwieszającego się tuż nad paleniskiem, pozwoli na przygotowanie sycących posiłków na bazie sezonowych warzyw i mięsa, stanowiących ciekawe urozmaicenie menu w trakcie przyjęć w ogrodzie. Otwarty ogień nocą będzie również sposobem na rozświetlenie różnych stref zieleńca. Migoczące płomienie i trzask palących się polan ułatwią wykreowanie na zewnątrz atmosfery sprzyjającej wypoczynkowi. Palenisko to także znakomite źródło ciepła, które można wykorzystywać całorocznie – latem zyskując ekologiczne ogrzewanie outdoorowe w trakcie chłodniejszych nocy, a jesienią i zimą pozwala na rozgrzanie się w trakcie przerwy przy sprzątaniu liści, odśnieżaniu czy innych pracach polowych. Kociołek można zabrać ze sobą też na działkę rekreacyjną, gdzie świetnie sprawdzi się zarówno jako grzejnik, jak i urządzenie pozwalające przygotować ciepły posiłek.
JAK WYBRAĆ PALENISKO OGRODOWE?
Decydując się na zakup paleniska ogrodowego, staniemy przed koniecznością wyboru spośród wielu modeli istniejących na rynku oraz dedykowanego im osprzętu. Przede wszystkim należy zdecydować, w jakim celu będziemy użytkowali to urządzenie. Jeśli ma ono służyć głównie do przyrządzania posiłków, wybierzmy zwykle palenisko ze wspomnianą już trójkątną konstrukcją, rusztem, kociołkiem węgierskim oraz przykrywką, pozwalającą utrzymanie stałej, wysokiej temperatury, ułatwiającą obróbkę cieplną. Warto przy tym pamiętać, aby dostosować średnicę paleniska i rusztu do liczby gości, dla których będziemy przygotowywać ciepłe dania.
Jeśli posiadamy sprawdzone urządzenie grillowe, a palenisko ma pełnić rolę przede wszystkim dekoracyjną, dobrze zdecydować się na wersje mające niestandardowy kształt. Ogień świetnie zaprezentuje się w koszach kulistych albo formach o wysokich brzegach, których obudowa została ozdobiona ażurowymi, dekoracyjnymi wycięciami, np. przedstawiającymi księżyc i gwiazdy.
Z kolei doskonałym źródłem ciepła będą tradycyjne, koszowe paleniska oraz piece ogrodowe, swoim wyglądem przywołujące na myśl tradycyjne obudowy kominkowe. Mogą one pomieścić znacznie większe ilości opału, a co za tym idzie dłuższy czas emitują przyjemne ciepło bez konieczności ciągłego uzupełniania stałego paliwa. Są również bezpieczne – ich wysoka, zwarta obudowa chroni przed osypywaniem się żaru oraz minimalizuje ryzyko zaprószenia ognia. Zwłaszcza, że większość podobnych modeli wyposażana jest w specjalnie zabezpieczane przed wysoką temperaturą i wilgocią tace na popiół, izolujące urządzenie od podłoża i przechwytujące wydobywające się z niego iskry.
Ekspert radzi
LIDIA KOKOSZKA, MISTRZ ZDUŃSKI, WŁAŚCICIEL FIRMY KOKOSZKA – LOTZ KOMINKI I PIECE
Palenisko ogrodowe to urządzenie grzewcze coraz częściej goszczące na naszych tarasach i w letnich ogrodach. Następca magicznego kręgu, przy którym skupiali się wieczorem wszyscy domownicy, dawniej stos drewna zapalony pod gołym niebem, synonim bezpieczeństwa – dzisiaj to nowy sposób na klimatyczne, letnie wieczory.
Jak eksploatować i dbać o takie urządzenie, aby służyło nam przez długie lata? Podstawowym obowiązkiem użytkownika jest dokładne zapoznanie się z instrukcją załączoną do zakupionego paleniska i zastosowanie się do umieszczonych tam wskazówek producenta. Niemniej dla wszystkich urządzeń tego typu podstawowe zasady zdają się być oczywiste:
1. należy używać paliwa, dla którego urządzenie zostało skonstruowane,
2. paliwo (np. drewno, brykiet, gaz czy łatwopalna ciecz) powinno spełniać wskazane przez producenta urządzenia właściwości, jak również powinno być aplikowane w ilości wskazanej w instrukcji obsługi,
3. po zaprzestaniu palenia użytkownik powinien usunąć z paleniska popiół, nagar i inne pozostałości po spalonym opale,
4. jeżeli palenisko jest narażone na działanie warunków atmosferycznych, po ostygnięciu powinno być zabezpieczone dostarczoną przez producenta plandeką,
5. po zakończonym sezonie grzewczym powinno się oczyścić palenisko z kurzu i popiołu. W przypadku palenisk gazowych, odłączamy je od butli z paliwem. Warto również zabezpieczyć antykorozyjnie elementy, które mogą przez zimę zardzewieć. Przygotowany do „zimowania” kominek ogrodowy należy odstawić w miejsce, gdzie nie będzie narażony na urazy mechaniczne.
Tak eksploatowane i zabezpieczane urządzenie z pewnością zachowa swoje wartości użytkowe na wiele sezonów, a widok ognia w naturalnym plenerze będzie atrakcją towarzyskich spotkań na świeżym powietrzu przez wiele kolejnych lat.