Dom

Budowa

Kuchnia idealna

Tekst Małgorzata Jezierska • Zdjęcia IKEA

2012-11-15
Zaplanowanie kuchni wymaga starannego przemyślenia. W tym wypadku skoncentrowanie się na własnych potrzebach jest najważniejsze. Trzeba odpowiedzieć sobie najpierw na kilka pytań. Czy często pitraszę? Jaki rodzaj posiłków lubię najbardziej, np. czy wyobrażam sobie przyrządzanie dań bez pieczenia? Czy w kuchni jadamy posiłki? Co zwykle robię w kuchni oprócz gotowania i jedzenia, może to dobre miejsce, by popracować na laptopie? Czy dzieci nie powinny mieć tutaj swojego kącika, bym zawsze miała je na oku? Czy lubię zbierać kuchenne gadżety? Czy nie powinnam segregować śmieci? Tak – pytajcie siebie same o wszystko, co tylko przyjdzie wam do głowy. 



Kiedy już będziecie wiedzieć, czego dokładnie potrzebujecie, zacznijcie myśleć o rozmieszczeniu i ilości szafek oraz ich rodzaju i wyposażeniu wewnętrznym, biorąc pod uwagę tzw. „trójkąt pracy”. Główne kuchenne funkcje są wykonywane pomiędzy kuchenką, zlewem i lodówką. Te trzy punkty - trzy strefy i umowne linie pomiędzy nimi tworzą właśnie „trójkąt pracy”. Trzy główne strefy, w nawiązaniu do trójkąta pracy, to: przechowywanie (lodówka/zamrażarka i miejsce na suche produkty), mycie (zlew, zmywarka) oraz gotowanie (kuchenka, piekarnik, kuchenka mikrofalowa).
Sztuką jest ich sprytne i mądre umiejscowienie, tak by nie były zanadto oddalone od siebie i żeby nie tracić czasu na zbędne „spacery”. 
 


Potem jest czas, by pomyśleć o stylu, ulubionych kolorach, fakturach, oświetleniu i dodatkach. Pamiętajcie także o akcesoriach ściennych, które w każdej kuchni są niezastąpione. Relingi z haczykami, półkami i pojemnikami, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie ręki to duże ułatwienie w codziennej kuchennej krzątaninie. Dobrze wykorzystana, funkcjonalna przestrzeń absolutnie nie musi być nudna. 
Deska kuchenna do krojenia, którą możesz położyć wprost na zlewie, oszczędza także miejsce na blacie. Na niskich szafkach wiszących można wyeksponować piękne naczynia. Dla odmiany w pojemnikach na półce zamontowanej ponad szafkami zmieści się jeszcze wiele potrzebnych rzeczy, które niekoniecznie muszą być widoczne. Szeroki asortyment wyposażenia wewnętrznego szafek dostępny na rynku, począwszy od koszy do segregacji śmieci, przez wysuwane kosze cargo, kosze obrotowe, a skończywszy na wkładkach do szuflad na przyprawy, pokrywkach czy stojakach na talerze, pomoże wykorzystać każdy centymetr kwadratowy. 



A wózek kuchenny, to dopiero pole do popisu i sprytny sposób na wykorzystanie kuchennych zakamarków! Stylowy, nowoczesny sposób na dodatkowe półki i blat, które możesz łatwo zabrać ze sobą tam, gdzie zechcesz. Do wyboru chłodna stal, ciepłe drewno, albo połączenie jednego z drugim, tak by materiał jak najlepiej harmonizował z charakterem całej kuchni.
Warto poświęcić trochę czasu, by się zastanowić nad najlepszymi rozwiązaniami i cieszyć piękną kuchnią niezależnie od jej powierzchni.

www.IKEA.pl
Popularne
Najnowsze