Dom

Wykończenia

Meble z kamiennym blatem. Do jakich aranżacji pasują?

Tekst MILENA FIKS • Zdjęcia PRACOWANIA KAMIENIARSKA AMICO

2020-05-06

Alternatywą dla standardowych, drewnianych powierzchni są blaty wykonane z kamienia. Materiał jest trwały, a przy tym efektowny. Które z nich najlepiej nadają się na kuchenny blat? Jak o nie dbać? I do jakich aranżacji pasują?

 

Blat kuchenny to nieodzowna część każdej kuchni. Służy do przygotowywania posiłków, więc musi być wykonany z odpowiednich materiałów. Ważne jest przy tym, aby poza walorami estetycznymi, cechował się wysoką funkcjonalnością. Zastosowanie kamienia na blatach kuchennych spełni właśnie te oczekiwania klienta.

 

JAKI KAMIEŃ WYBRAĆ?

Na blaty kuchenne najczęściej polecane są kamienie naturalne takie jak granit lub kwarcyt. Cechują się wysokimi parametrami fizyko-mechanicznymi, co ma znaczenie przy codziennym użytkowaniu. W odróżnieniu od marmurów, trawertynów i piaskowca, stosowanych jako materiał dekoracyjny zarówno we wnętrzach (kominki, parapety, posadzki) jak i w elementach architektury ogrodowej (rzeźby, posągi), posiadają takie cechy, które pozwalają na zastosowanie ich w kuchni. Większość granitów jest bardzo twarda i odporna na szok termiczny, dzięki czemu możemy na nich swobodnie kroić czy też odstawiać gorące naczynia bezpośrednio na blat. Do wyboru mamy około 400 odmian granitu, ale te wpisujące się w dzisiejszy trend aranżacji wnętrz kuchennych to zdecydowanie kolory takie jaki: biel, szarość, grafit i czerń. Rynek oferuje różne wersje kolorystyczne, wzory i wykończenia. Każdy znajdzie coś dla siebie. Kuchenne blaty z kamienia mogą być wykończone na kilka sposobów. Najczęściej spotykane są blaty polerowane, ale od dłuższego czasu prym wiodą struktury matowe tzw. szczotkowane lub satynowane. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie powierzchni „cares” na blatach kuchennych, co daje nam efekt kamienia 3D. Czarny granit o zbitej strukturze i wykończeniu powierzchni „płomień + szczotka”, daje efekt „skórzanego kamienia” o miłej w dotyku powierzchni, a jednocześnie wysokich parametrach użytkowania w kuchni. Prezentuje się niezwykle elegancko i subtelnie. Jest chętnie wykorzystywany w projektach, a jego zastosowanie daje architektom niezliczone pomysły na aranżacje wnętrz i design w świetnym stylu.

 

 

ARANŻACJE Z WYKORZYSTANIEM KAMIENIA

Kamienie znajdują swoje zastosowanie w różnych stylach aranżacji wnętrz np. w stylu nowoczesnym i w stylu glamour, będących synonimem elegancji i luksusu.

W pofabrycznych wnętrzach zaadaptowanych na mieszkania – meble i dodatki mają niewielkie znaczenie – sama architektura narzuca wnętrzom charakter. Również w świecie kamienia znajdziemy produkty imitujące beton, ale o wysokiej funkcjonalności (wysokogatunkowe konglomeraty kamienne z serii industrial). Biel, szarość, proste formy i naturalne materiały to cechy charakterystyczne stylu skandynawskiego, często wykorzystywanego w projektach kuchni.

 

 

GRANIT CZY MARMUR?

Blaty z granitu uważa się za najtrwalsze. Kamienne blaty granitowe są dostępne w wielu wersjach kolorystycznych, od jasnych szarych, przez beżowe, bursztynowo - złote, zielone, bordowe, grafitowe, do czarnych włącznie. Granit jako twarda skała wulkaniczna świetnie sprawdzi się w roli roboczych blatów kuchennych, nie tracąc przy tym swojego uroku. Odpowiednie zabezpieczenie kamienia profesjonalnymi środkami do pielęgnacji zapewni nam wieloletnie, bezproblemowe użytkowanie blatów. W rankingu z marmurem wypada znacznie lepiej. Marmur jest synonimem elegancji, ale jest przy tym dużo mniej praktyczny. Nie jest tak twardy jak granit, ani odporny na zaplamienia czy zarysowania. Jako skała wapienna jest raczej miękkim surowcem, z którego możemy wykonać obudowy kominka, okładzinę ścian w salonie czy łazience, schody lub parapety. Nie polecamy wykorzystywania marmuru na robocze blaty kuchenne z uwagi na niskie parametry użytkowe. W kuchni mamy do czynienia z olejem, sokiem z cytryny czy winem, które mogą uszkodzić kamień bezpowrotnie, a tego chcielibyśmy uniknąć wybierając materiał na blaty. Warto o tym pamiętać zarówno na etapie projektu, jak i wykonania kuchni.

 

 

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Zabiegiem, od którego powinniśmy zacząć jest impregnacja blatu. Profesjonalne pracownie kamieniarskie wykonują zabiegi impregnacji już na etapie produkcyjnym, aby Klient nie miał problemu z wyborem odpowiedniego środka i z późniejszym swobodnym użytkowaniem blatów. Impregnacja kamienia pozwoli uchronić się przed trudnymi do usunięcia plamami wnikającymi w strukturę kamienia.

Zabezpieczona powierzchnia powinna bez problemu dać się wyczyścić wodą. Pamiętajmy, aby impregnat do kamienia posiadał atest do kontaktu z żywnością. W zależności od intensywności prac na blatach roboczych, zalecamy ponowną impregnację, na zasadzie pielęgnacji kamienia – tak jak dbamy o produkty naturalne skórę czy drewno.

 

ZALETY I WADY

Kamienny blat będzie eleganckim i stylowym dopełnieniem każdej kuchni. Dobrze współgra z różnymi stylami ze względu na wiele gatunków, wzorów, kolorów i sposobów wykończenia. Poza kamieniem naturalnym, rynek oferuje również konglomeraty kamienne na bazie piasku kwarcowego i żywic oraz spieki kwarcowe. Produkcja blatów z kamienia może odbyć się jedynie przy pomocy specjalistycznych narzędzi i doświadczonych kamieniarzy. Uniemożliwia to wykonanie czynności samemu. Kamień to jeden z droższych materiałów budowlanych i wykończeniowych, więc inwestycja w blaty z kamienia to niemały wydatek, ale warto skorzystać z takiego rozwiązania, ciesząc się swobodą użytkowania przez wiele lat.

Popularne
Najnowsze