Wyposażenie

Inspiracje

Elegancja i design w kuchni

Tekst Marta Dobrowolska, AGED • Zdjęcia Liebherr

2013-02-15

Czasy, gdy chłodziarko-zamrażarka traktowana była wyłącznie jako mało atrakcyjny pod względem estetycznym, ale konieczny w każdej kuchni sprzęt dawno minęły. Chłodziarko-zamrażarki stały się prawdziwą ozdobą kuchni, a wyszukanym wzornictwem wprawiają w zachwyt wielbicieli nowoczesnego stylu, którzy mogą wybierać spośród wielu szlachetnych i niezwykle prestiżowych materiałów wykończeniowych, począwszy od stali szlachetnej, przez efektowne szkło, aż po surowy w formie kamień.




Dziś domowe urządzenia chłodnicze łączą szereg doskonale ze sobą zgranych elementów – wysokogatunkowe tworzywa, wyprofilowane formy, charakterystyczne detale, które dyskretnie komponują się z zabudową kuchni. Producenci dostarczają tak bogatą ofertę, że nawet najbardziej wymagający użytkownicy mogą poczuć się w pełni usatysfakcjonowani zarówno w kwestii funkcjonalności sprzętu, jak i jego estetyki. Kluczem do wyboru odpowiedniego modelu pozostaje jedynie precyzyjne dopasowanie chłodziarko-zamrażarki do wystroju kuchni i naszego stylu życia.




Przepis na innowacyjną kuchnię

Niejednokrotnie stanowi najistotniejszy punkt naszej kuchni i to od niej zależy sposób zaaranżowania kuchennej przestrzeni. Potrafi być tak cicha, że zupełnie zapominamy o jej istnieniu, a jednocześnie pojemna i zaprojektowana tak, że z łatwością można znaleźć w niej wszystko to, po co sięgamy. Pozwala sterować sobą za pomocą lekkiego dotyku, będąc przy tym niezwykle energooszczędną i przyjazną środowisku. Dziś chłodziarko-zamrażarka, nie tylko zapewnia idealny klimat dla utrzymywania naszych ulubionych potraw w świeżości, ale dobrze dobrana, może cieszyć oko doskonałym kształtem i najwyższej klasy wykończeniem. Dzięki przemyślanemu systemowi obsługi i zastosowaniu najnowocześniejszych technologii jest także w stanie zapewnić niezwykle wysoki komfort użytkowania. Czy można wymagać czegoś więcej? Otóż tak.



Technologia kreuje styl życia...

W myśl filozofii, że jesteśmy tym, co jemy, wielką wagę przykładamy do świeżości produktów, ich jakości i różnorodności. Dziś chłodziarko-zamrażarki, stwarzając optymalny klimat do przechowywania żywności, są niekwestionowanym sprzymierzeńcem zdrowego stylu życia. Dowodem na to jest m.in. zaawansowany system BioFresh, gwarantujący idealny klimat dla poszczególnych produktów spożywczych,  które przechowywane w temperaturze nieco powyżej 0° C i przy odpowiedniej wilgotności powietrza zachowują zdrowe witaminy, delikatny aromat i apetyczny wygląd nawet do trzech razy dłużej niż na półce tradycyjnej chłodziarko-zamrażarki. Duże znaczenie dla wartości produktów ma również poziom wilgoci, dlatego na rynku pojawiły się chłodziarko-zamrażarki ze specjalnie zaprojektowanymi szufladami utrzymującymi jej ściśle określony poziom. Szuflady z technologią HydroSafe o podwyższonej wilgotności służą nawet najbardziej delikatnym owocom i warzywom. O kondycję mięsa, nabiału oraz ryb troszczy się natomiast system DrySafe, chroniący produkty przed nadmiernym zawilgoceniem.



Dla tych, którzy kochają przestrzeń i cenią funkcjonalność

Najnowsze trendy w projektowaniu sprzętów chłodniczych szczególnie przypadną do gustu tym, którzy kochają dużą przestrzeń. Coraz bardziej urozmaicone propozycje producentów zadowolą także tych, którzy obawiają się spędzania wielu godzin na porządkowaniu i czyszczeniu urządzenia. W niektórych modelach najnowocześniejszych chłodziarko-zamrażarek komory wewnętrzne wykonane są z pełnego odlewu, bez łączeń i trudno dostępnych zakamarków, co w połączeniu z wysoką jakością tworzyw znakomicie ułatwia utrzymanie higieny. Innym udogodnieniem oferowanym przez producentów, minimalizującym wysiłek użytkownika, jest np. wbudowana w drzwi nowoczesna technologia SoftSystem, która sprawia, że do otwarcia i zamknięcia chłodziarko-zamrażarki wystarczy zaledwie delikatny ruch dłoni, a otwarte pod kątem 45º drzwi zamykają się samoistnie nawet przy ich całkowitym wypełnieniu produktami. Z kolei dla tych, którzy dbają o zróżnicowaną dietę zaprojektowane zostały specjalne modele z pięcioma różnymi strefami temperatur, gwarantującymi idealny klimat do przechowywania wszystkich produktów spożywczych. Dobra wiadomość czeka również na koneserów wyrafinowanych trunków – w wybranych modelach chłodziarko-zamrażarek można spotkać oddzielną komorę chłodniczą przeznaczoną na wina. Dzięki jej wyjątkowym właściwościom wino może spokojnie dojrzewać i zawsze jest gotowe do podania w idealnej temperaturze. Co ciekawe, wiodący producenci stale rozszerzają swoją ofertę, projektując niestandardowe sprzęty chłodnicze przeznaczone do przechowywania specyficznych rodzajów produktów, takich jak np. cygara. Specjalistyczne chłodziarki, zwane humidorami, oczarują wielbicieli cygar zarówno swoją funkcjonalnością, jak i finezyjną formą.



Innowacyjność, która nie zawodzi

Dzięki wykorzystaniu zaawansowanych koncepcji technologicznych innowacyjne sprzęty chłodnicze cenione są również za to, że można na nich polegać w każdej sytuacji. Obecnie integrują wiele funkcji i zadziwiają wszechstronnością. Przykładowo, wbudowane w urządzenia chłodnicze kostkarki do lodu są gotowe do użycia zawsze wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba, serwując, w zależności od wybranej opcji, kostki lodu, lód kruszony lub schłodzoną wodę. Pięknie uformowane kostki lodu, nie przymarzające do siebie podczas ich wydawania, gwarantuje instalowany w niektórych innowacyjnych urządzeniach nowoczesny system TwistTray. Dzięki niemu wszystkie możliwości serwowania zimnych napojów są w zasięgu ręki.

Dziś na znaczeniu zyskuje również design we wnętrzu chłodziarko-zamrażarek. Stosowane w nowoczesnych urządzeniach eleganckie szklane półki, oprócz tego, że stanowią niezwykłe dopełnienie harmonijnego wyglądu przestronnego wnętrza urządzeń, są odporne na stłuczenia i porysowania. Dodatkowo, wyposażone w wygodną regulację wysokości, umożliwiają dostosowanie wnętrza urządzenia do indywidualnych potrzeb smakoszy.



 Nowy wymiar chłodzenia

Innowacje obejmują nawet sposób zamrażania produktów. Najnowszym trendem w tej dziedzinie jest mrożenie żywności chłodnym obiegowym powietrzem z jednoczesnym odprowadzeniem wilgoci. Stało się to możliwe dzięki technologii NoFrost. Innowacyjne rozwiązanie powoduje, że mrożonki nie sklejają się, a wnętrze sprzętu nie pokrywa się szronem. Z kolei nowoczesna automatyka, umożliwiająca uzyskanie temperatury -32ºC w krótkim czasie, pozwala zachować smak i aromat świeżo zebranych owoców oraz wartości odżywcze własnoręcznie przygotowanych potraw przeznaczonych do długotrwałego przechowywania.
Popularne
Najnowsze