Wnętrza

Prezentacje

Dom nad morzem

Tekst Anna Marchel, Mariusz Kachnowicz • Zdjęcia Piotr Raczyński

2014-07-29
Dom nad morzem

Do pracowni Studio Forma w Gdańsku zgłosiło się młode małżeństwo, właściciele rodzinnego domu wolnostojącego na Pomorzu. Parę lat temu wykończyli wnętrza swojego domu zgodnie z własnymi przekonaniami stylistycznymi. Po pewnym czasie gospodarze stwierdzili, że nie czują się zbyt komfortowo – szczególnie w części dziennej domu. Przeszkadzało zbyt wysokie wnętrze z antresolą, brakowało przytulnej części z komfortowym rozmieszczeniem poszczególnych stref w salonie. Głównymi przeszkodami był nietypowy, zbyt wysoki sufit nad częścią wypoczynkową salonu oraz brak jednolitego stylu.

 

Przed przystąpieniem do projektu przeprowadziliśmy szczegółowy wywiad dotyczący m.in. wszystkich potrzeb gospodarzy domu, wymarzonej stylistyki oraz elementów, które przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu. Uznaliśmy wspólnie, że zmiana usytuowania sof i strefy do oglądania TV będzie niezbędna w stosunku do istniejącej, przy jednoczesnym lepszym wyeksponowaniu kominka. Gospodarze preferowali nowoczesny styl z ciepłymi akcentami kolorystycznymi.

 

 

W projekcie koncepcyjnym przedstawiliśmy inwestorom kilka propozycji na konstrukcję obniżającą sufit w części dziennej – ostatecznie została zaakceptowana wersja w konstrukcji sufitów napinanych z materiału barrisol. Opracowany został nowoczesny kształt sufitu, który obniżył całość pomieszczenia. Sufit z barrisolu ma lekką konstrukcję, a jego kształt odkrywa wyższe partie pomieszczenia, tworząc dodatkową przestrzeń. Do konstrukcji sufitu włączone zostały elementy oświetlenia, które podkreśliły jego indywidualny charakter, jednocześnie tworząc dodatkowe efekty oświetleniowe we wnętrzu. W nawiązaniu do charakteru części dziennej, w której znajduje się antresola, zaprojektowane zostały lampy składające się z dużej ilości żarówek zawieszonych na długich przewodach. Trzy skupiska tych lamp stanowią główne oświetlenie wnętrza. Zawieszone zostały do sufitu właściwego, tworząc przenikającą się wzajemnie formę z zaprojektowanym sufitem podwieszanym z dobrze rozproszonym światłem.

 

 

W centralnej części domu został zaprojektowany kominek - również w nowoczesnej formie. Stanowi on centralny element wnętrza, dlatego ważne było opracowanie odpowiedniej, atrakcyjnej bryły łączącej się ze schodami prowadzącymi na antresolę. Obudowa kominka została zaprojektowana w taki sposób, aby tworzyła spójną formę z okładzinami ściennymi w salonie, zarówno pod względem kolorystycznym, jak i stylistycznym. Zastosowano jednolity poziomy układ elementów płyt meblowych wykonanych z naturalnego forniru dębowego o ciepłym odcieniu oraz czarnego granitu. W nawiązaniu do tych materiałów w całym wnętrzu salonu meble wykonane zostały z podobnych materiałów – forniru dębowego oraz czarnych lakierowanych płyt z połyskiem. Jednym z zaleceń gospodarzy, jakie zostały postawione projektantom, było optyczne obniżenie wnętrza. Służą temu wydłużone poziome linie mebli i półek. Kolorystyka ścian jest ujednolicona i tworzy pełną kompozycję z pomieszczeniem do pracy umieszczonym na antresoli. We wnętrzu przeważają kubiczne formy mebli, mające odzwierciedlenie w kształtach zestawu wypoczynkowego. Kubiczne formy łamie zaprojektowany sufit.

 

 

Ważnym elementem projektu był dobór podłóg. Większą optycznie przestrzeń udało się wydobyć przy zastosowaniu jednolitej podłogi na możliwie największej partii domu. Zastosowana została podłoga z długich drewnianych desek dębowych klejonych do podłoża. Dzięki szczotkowanej powierzchni deski mają naturalny charakter. Powierzchnia szczotkowana pokryta jest woskami, które pozwalają gospodarzom łatwo utrzymać podłogę w czystości oraz umożliwiają jej łatwe odnowienie bez konieczności cyklinowania. Podłoga w części kuchennej i w holu to płytki ceramiczne w dużym formacie podkreślające nowoczesną formę. Dodatki w postaci żywej zieleni uzupełniają naturalną linię projektu. Zieleń umieszczona została w osłonach donic, które stanowią przedłużenie linii zabudowy meblowej.

Lekką formę tworzą zawieszane w nadprożach okien białe przesłony okienne w postaci rolet rzymskich z przeziernego materiału o naturalnym splocie. Mogą być indywidualnie przesłaniane według potrzeb mieszkańców w powiązaniu z regulowanymi markizami dodatkowo zamontowanymi na fasadzie zewnętrznej budynku.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email