Wnętrza

Prezentacje

Dom w Wesołej

Tekst Magdalena Siry paszkiewiczdesign.com • Zdjęcia Paszkiewicz Design

2014-05-27
Dom w Wesołej

Wesoła - obrzeża Warszawy - to właśnie tam znajduje się 180-metrowy dom otoczony lasem sosnowym. Elegancki i męski obszar spełnia rolę idealnego miejsca dla właściciela, który szukał enklawy, ale jednocześnie miejsca do aktywnego, sportowego życia.

Obiekt zaprojektowany jest w nowoczesnym stylu, jednak, mimo wszechobecnej bieli i oszczędności wyposażenia, udało się uniknąć efektu surowego, zimnego wnętrza. Z takiego założenia powstała koncepcja całości, konsekwentnie wpisana w sumaryczną przestrzeń, wzbogaconą o niewielki taras oraz sąsiadujący z budynkiem ogród, przy projektowaniu którego inspiracją stały się charakterystyczne cechy stylu japońskiego.

 

 

Dom podzielony został na dwie strefy. Parter to dzienna, otwarta przestrzeń, obejmująca kuchnię z wyjściem na salon, a także gabinet. W skład części nocnej wchodzi sypialnia z panoramicznym przeszkleniem na salon kąpielowy oraz przestronna garderoba. Dzięki utrzymanej we wszystkich pomieszczeniach ciepłej bieli ścian, połączeniu naturalnych fornirów amazouke i dębowych, czarnego granitu oraz dymionego szkła całość stała się idealnym miejscem zarówno do twórczej pracy, jak i efektywnego relaksu.

Otwarta, pełna światła przestrzeń była tym, czego właściciel mieszkania poszukiwał w swoich wnętrzach. Doskonałym przełamaniem prostych form stało się zaaranżowanie okien tarasowych oraz sypialni z użyciem naturalnego jedwabiu opadającego na dębową podłogę z desek. Pozostałe okna wypełniono natomiast drewnianymi, malowanymi na biało żaluzjami, które nadały odrobiny śródziemnomorskiego klimatu. Utrzymanie wszystkich ścian mieszkania w tym samym kolorze - ciepłym odcieniu bieli – nadało spójności i lekkości całej przestrzeni. Salon oraz kuchnia oddzielone są od siebie obszerną wyspą z kwarcytowym, polerowanym blatem. Fornirowany stół i białe skórzane krzesła idealnie pełnią funkcję jadalni. Lampy Artemide swoim organicznym kształtem przełamują proste formy. Srebrna kula Toma Dixona idealnie wpisała się w graficzną klatkę schodową z mocną dominantą szklanej balustrady oraz granitowych czarnych schodów. W takim wnętrzu świetnie prezentują się obrazy grafików w technice seriografii oraz gwaszu, gdzie to właśnie kolor odgrywa największą rolę. Wszystkie elementy składowe domu dają poczucie czystej graficznej przestrzeni, która jest jednocześnie przyjazna dla oka i ducha, z powodzeniem unikając zbędnego przeładowania formy.

 

 

Sypialnia to osobista przestrzeń właściciela, która daje poczucie odprężenia, relaksu, a także odpoczynku. Spójność z pozostałymi wnętrzami wpłynęła na wykorzystanie fornirowanych paneli na całej ścianie z łóżkiem, bieli, szarości oraz czerni w materiałach wykończeniowych. Designerskie szafki nocne oraz konsola - autorski projekt architektki - dopełniają osobliwą męską oazę.

Salon kąpielowy idealnie wpasowuje się w nastrój panujący w tej strefie domu. Dymiona szyba oddziela dwie części intymne, a naturalny fornir oraz ciepła biel ścian nadają mu przytulności. Jasny kolor płytek na ścianach i podłodze oraz proste, geometryczne formy wyposażenia doskonale się komponują, tworząc spokojne, odprężające wnętrze.

 

 

Wnętrza urzekają także prostotą, czystością kompozycji i szlachetnością wykorzystanych materiałów. Zastosowane we wszystkich wnętrzach punktów świetlnych wpływa na wydobycie architektonicznych smaczków. Właściciel oraz projektantka postawili na biel, czerń oraz odcienie szarości, a dopełnienie wnętrz pięknym rysunkiem słojów fornirowanych kompozycji wprowadziło we wnętrzu harmonię i klasę. Jasne, jednolite we wszystkich pomieszczeniach ściany sprzyjają relaksowi i wyciszają, kojąc zmysły po intensywnie spędzonym dniu. Nowoczesna forma, elegancja i styl tworzą niepowtarzalną przestrzeń nowoczesnego domu.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email