Wnętrza

Prezentacje

Prywatny kąt dla każdego

Tekst pracowania ZAWICKA-ID • Zdjęcia pracowania ZAWICKA-ID • Stylizacja pracowania ZAWICKA-ID

2014-07-08
Prywatny kąt dla każdego

Mieszkanie w centrum Warszawy wymagało gruntownego remontu. Właścicielka dzieliła jeden pokój z nastoletnim synem i nikt nie miał przestrzeni tylko dla siebie. Pierwotnie zakładaliśmy odnowienie mieszkania z remontem łazienki i kuchni, gdzie była potrzeba wygospodarowania więcej miejsca na szafki. Po większej chwili namysłu udało się dodatkowo duży pokój podzielić na dwa mniejsze po to, aby każdy z mieszkańców mógł mieć prywatny kont dla siebie.

Przygotowany projekt funkcjonalny uwzględniał wyburzenie ścian pomiędzy przedpokojem a salonem oraz pomiędzy salonem i kuchnią. W przedpokoju powstała spora szafa wnękowa na ubrania wierzchnie i buty. Ściana pomiędzy salonem a kuchnią została zaprojektowana w taki sposób, aby w kuchni uzyskać miejsce na szafki oraz blat roboczy po obu stronach pomieszczenia. Widok z okna na piękne, stare drzewa zachęcił do układu szafek w kształcie litery U z miejscem pracy również pod oknem.  Bazowa kolorystyka kuchni to szarość połączona z bielą, a do tego soczysta zieleń i słoneczna żółć. Jeśli dołożymy do tego fakturę cegły, oryginalne dodatki w postaci plakatu na blasze, żółty czajnik oraz doniczki z ziołami, zyskamy przyjemne, spójne w wystroju pomieszczenie. Pomimo bardzo małego metrażu kuchni (niecałe 5,5 m2), na życzenie właścicielki pomieszczenie zostało wyposażone w drzwi wejściowe. Zaprojektowano szare drzwi zlicowane kolorystycznie z otoczeniem, dodatkowo składane na pół, aby zajmowały mniej miejsca.

 

 

Salon od pokoju chłopca został oddzielony ścianką. Aby zapewnić jakikolwiek dopływ światła dziennego do tego małego pomieszczenia, w ścianie zamontowano luksfery. Poziom montażu luksferów pozwolił jednocześnie tę ścianę wykorzystać na postawienie przy niej szafki RTV od strony salonu. Drzwi do pokoiku są przeszklone, dzięki czemu pomieszczenie jest doświetlone.  Pokój syna, pomimo swojej powierzchni (niecałe 6 m2), pomieścił miejsce do nauki, spania i dodatkowo mamy sporo szafek na książki i ubrania. Aranżacja pokoju, jego kolorystyka, użyte dodatki (fototapeta, system linkowy do oświetlenia) są optymalne, dobrze komponują się i tworzą prawdziwy młodzieżowy minipokoik.

Aranżacja salonu wymagała zachowania maximum funkcjonalności, zachowania harmonii i skomponowania wystroju z wszystkimi innymi pomieszczeniami. Cała ściana została zabudowana dużą szafą na ubrania i książki. Projekt tego mebla został tak przygotowany, aby zachować reprezentacyjną rolę salonu. Mebel jest ciekawy w formie, z oryginalnym oświetleniem i kolorystyką. Kącik jadalniany został zaprojektowany blisko kuchni, przy dekoracyjnej ścianie z cegłą, która jest kontynuacją motywu z kuchni. Krzesła z pleksi swoją lekką formą nie przytłaczają pokoju. Białe listwy przypodłogowe, oryginalne grafiki, tkaniny i tapeta dopinają całości wystroju.

 

 

W przedpokoju mamy oryginalny wieszak, dużą szafę z frontami odbijającymi światło i duże lustro, które dzięki dekoracyjnej ramie przykuwa uwagę. Lustro w ciekawej ramie, zaprojektowane przez projektanta, to nic innego jak wejście do łazienki. Dzięki tak oryginalnej formie opaski drzwiowej stanowiącej dekoracyjną ramę dla lustra, wejście do łazienki jest bardzo dyskretne i w widoku z salonu jest sporą dekoracją.

Łazienkę zaprojektowano w płytkach z kolekcji Zienia.  Dzięki eleganckiej formie płytek i kontrastowym kolorom uzyskano eleganckie wnętrze. Powierzchnia łazienki 2,7 m2 przy odrobinie kreatywności pozwoliła na zaprojektowanie dużej liczby szafek. Mamy szafkę nad geberitem, pod umywalką, a dodatkowo nad drzwiami wejściowymi powieszono szafki z białym kolorze, stapiającym się ze ścianami. Małe pomieszczenie z wszystkimi niezbędnymi funkcjami, wygodne, a przy tym eleganckie.

 

 

Powierzchnia jest często dużym utrudnieniem dla znalezienia odpowiedniej funkcjonalności i wygody. Powyższy projekt pokazuje jednak wyraźnie, że przemyślany projekt oraz odrobina kreatywności i smaku pozwalają urządzić ciekawie również mniejsze mieszkania. Oczywiście takie projekty wymagają większej dyscypliny, liczenia każdego centymetra, często szukania kompromisów, użycia przemyślanych elementów wyposażenia. Sukces opisanego projektu został jednak osiągnięty głównie dzięki bardzo dobrej współpracy właścicielki mieszkania z projektantami.

 

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email