Wnętrza

Prezentacje

Przede wszystkim przestrzeń

Tekst Anna Marchel, Mariusz Kachnowicz • Zdjęcia Piotr Raczyński • Stylizacja Anna Marchel, Mariusz Kachnowicz STUDIO FORMA

2014-07-01
Przede wszystkim przestrzeń

Do pracowni Studio Forma w Gdańsku zgłosił się młody człowiek z prośbą o pomoc w aranżacji około 100 m2 na parterze jednorodzinnego 3-kondygnacyjnego domu. Sprawa była o tyle trudna, że mieliśmy do zaadaptowania wnętrza dawnych biur warsztatu samochodowego. W każdym z pomieszczeń była inna posadzka, każde miało inne wejście, inne wielkości okien oraz inne wysokości.

 

Klient zamawiał u nas wcześniej projekt wnętrz swojego mieszkania i na podstawie wcześniejszych doświadczeń zaufał nam ponownie. Projekt miał na celu z pojedynczych pomieszczeń biurowych stworzyć jak najbardziej otwartą przestrzeń - integrujące się ze sobą: salon, aneks kuchenny, sypialnię oraz siłownię. Jedynie takie pomieszczenia jak wc, łazienka oraz pralnia pozostały wydzielone. Musieliśmy wziąć pod uwagę istniejące już szachty, ściany konstrukcyjne oraz otwory okienne.

 

 

Przed przystąpieniem do projektu przeprowadziliśmy z klientem szczegółowy wywiad dotyczący wszystkich jego potrzeb, wymarzonej stylistyki oraz codziennego życia. Okazało się że bardzo ważnym miejscem w domu jest kuchnia, w której centralne miejsce miała zająć płyta do gotowania. Umieściliśmy ją na wyspie kuchennej, dając gospodarzowi możliwość jednoczesnego korzystania z kuchni, oglądania TV w salonie i pozostawania w kontakcie z innymi osobami w tej przestrzeni. Resztę zabudowy kuchennej stanowią: lodówka, piekarnik, kawiarka oraz spora szafa spiżarniana w wysokiej monolitycznej zabudowie meblowej, a w dalszej części także podbudowa zlewu ze zmywarką. Meble koloru czarnego są lakierowane na wysoki połysk, a dopełnione białymi blatami z konglomeratu granitowego. Charakter właściciela przemyciliśmy w postaci tafli szkła grafitowego, podświetlanego od góry z nadrukami wybranych przez niego cytatów. Szkło jednocześnie stanowi delikatne oddzielenie kuchni od holu. Ważna dla inwestora była również wygoda oglądania TV i słuchania muzyki. Sporych rozmiarów sofa o ciekawym kształcie zajęła więc centralne miejsce w pokoju dziennym. Dwie leżanki zintegrowane z sofą umożliwiają wyjątkowo komfortowy wypoczynek. Wokół TV zaprojektowaliśmy zespół szafek, zapewniający właściwe przechowywanie sprzętu RTV, płyt, kabli oraz pełniących rolę serwantki. W odniesieniu do kolorystyki kuchni, także te meble są lakierowane na wysoki połysk w kolorze czarnym, z taflą białego szkła w funkcji blatu.

 

 

Siłownię zaprojektowaliśmy przy sypialni, aby osoba ćwicząca miała odpowiednią prywatność i komfort treningu. Na posadzce w sypialni umieściliśmy maty – specjalne podłoże do treningu. Sypialnia zaakcentowana jest wygodnym dwuosobowym łożem o niecodziennym kształcie, wykonanym z praktycznej białej skóry, z miękkim zagłówkiem dla wygodnego czytania lub oglądania TV. Po obu jego stronach zaprojektowaliśmy lustra mające powiększyć przestrzeń oraz odbić klimatyczne światło.

Całość przestrzeni dziennej wraz z holem integruje rysunek sufitu. Został on zaprojektowany tak, aby oświetlenie centralne w postaci kubicznych białych lamp stanowiło akcent na czarnym tle. Jednocześnie cały sufit jest obniżony i odsunięty od ścian w taki sposób, aby z jego krawędzi sączyło się nastrojowe wieczorne światło. Jedynie oryginalne lampy nad stołem oraz wyspą kuchenną stanowią wyróżnik oświetlenia. Zwieńczeniem potrzeb była spora mająca zawierać w sobie zarówno wannę, jak i prysznic, stanowiące jednocześnie niecodzienny design. Tu umieściliśmy okrągłą wannę średnicy 160 cm z hydromasażem oraz wygodną kabinę prysznicową z deszczownicą dla większego relaksu. Obie obudowane są obłymi kształtami i wykończone oryginalną czarną mozaiką. W łazience swoje miejsce znalazły wc, bidet oraz wygodna umywalka. Całość wieńczy bardzo odważna fototapeta o indywidualnym charakterze, podświetlona - jak całe wnętrze łazienki - oświetleniem w zmiennych barwach.

 

 

Ważnym elementem projektu był dobór podłóg. Większą optycznie przestrzeń udało się podkreślić przez zastosowanie jednolitej podłogi na możliwie największej powierzchni. Wielkoformatowa glazura w kolorze jasnej szarości została ułożona w całym apartamencie. Glazura imituje swoim rysunkiem szczotkowany beton, co nadaje wnętrzu industrialnego charakteru. Nawiązuje też do betonowych okładzin ściennych za TV w centralnej części pokoju dziennego. Wyróżnikiem okładzin ściennych jest imitacja cegły malowana na biało.

Całości dopełniają przesłony okienne, jednocześnie różnicując i ocieplając wnętrze. W salonie zastosowaliśmy bardzo wygodne panele zasłonowe, które przepuszczają światło dzienne, dając jednocześnie intymność mieszkańcom. Sypialnię zdobią firany z matowego, przeziernego tiulu, natomiast w siłowni zastosowaliśmy lamelowe żaluzje z drewna pokrytego białym lakierem, dające osobie ćwiczącej możliwość osłonięcia się przed słońcem. Przysłowiową „kropką nad i” jest zieleń w postaci dużych palm w nowoczesnych donicach w kolorze białym.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email