Tam, gdzie błękit jezior przeplata się z soczystą zielenią traw, a radosne trele ptaków współgrają z miarowym szumem drzew pachnących mchem i żywicą, wznosi się Zamek Ryn – miejsce, w którym bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu. Ten unikatowy, luksusowy obiekt to harmonia pieczołowicie odrestaurowanego XIV-wiecznego zamku krzyżackiego i nowatorskich rozwiązań designerskich, jakich przebywające w nim osoby nie odnajdą w żadnym innym miejscu w Polsce. Hasłem przyświecającym obiektowi jest legendarna gościnność, mająca również swoje odzwierciedlenie w komponowaniu wnętrz. Aranżacyjna metamorfoza drugiego co do wielkości zamku w Polsce na jeszcze bardziej klimatyczny obiekt spełniający najwyższe standardy to nie lada wyzwanie architektoniczne.
Dzięki wielu inwestycjom i wprowadzonym usprawnieniom do dyspozycji gości oddano łącznie 170 pokoi w samym Zamku, w kameralnej Willi Pod Zamkiem lub w znajdującym się nad czarownym Jeziorem Ryńskim Gościńcu Ryński Młyn. Wkomponowane w autentyczne zabytkowe wnętrza cztery skrzydła: Rycerskie, Komturskie, Więzienne i Myśliwskie, różnią się od siebie usytuowaniem, kształtem i wielkością (nie ma dwóch takich samych pokoi). Każde ze Skrzydeł tworzy odrębną fantazyjną część, co sprawia, że do Zamku można przybyć co najmniej cztery razy i za każdym razem mieszkać w odmiennej kolorystyce. W Skrzydle Rycerskim to kojące kremowe barwy, w Komturskim stateczny granat mieszający się ze złotem, w Myśliwskim ożywcza zieleń, w Więziennym surowa szarość i czerń. Każdorazowo stylowe, palisandrowe meble ocieplają wnętrza, a unikalne złote dodatki czynią pobyt i odpoczynek iście królewskim. Pieczołowicie odrestaurowane fragmenty gotyckich portali i sklepień dodają wnętrzom smaku i niepowtarzalności, a zbiór oryginalnych elementów uzbrojenia, charakterystycznych dla wojsk prominencji wschodniej i wojska słowiańskiego – to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają na zwiedzających. Wśród zgromadzonych eksponatów znaleźć można niezwykłe przedmioty: hełmy i szyszaki normańskie (X-XI w.), topory, czekany (IX-X w.), topory rycerskie, włócznie na zwierza (VIII-XII w.), miecze półtoraręczne, będące na uzbrojeniu wojsk krzyżackich i polskich (XII-XIII w).
Chlubą Zamku jest bez wątpienia zadaszony Dziedziniec. To najbardziej olśniewająca i reprezentacyjna sala obiektu; na nim spełnia się nawet najbardziej szalone marzenia i fantazje gości. 950 metrów kwadratowych powierzchni i 8 metrów wysokości pod zniewalającym baldachimem i w otoczeniu gustownych żyrandoli, z historycznymi znaleziskami wyeksponowanymi i podświetlonymi w podłodze, zapierają dech w piersiach i dają ogromne możliwości aranżacyjne. Zgodnie z dawnym obyczajem to newralgiczne miejsce i swoista dusza Zamku. To właśnie na Dziedzińcu mają miejsce najważniejsze wydarzenia kulturalne i rozrywkowe: od rozbrzmiewających zgrzytem mieczy i chrzęstem zbroi turniejów rycerskich, przez mieniące się feerią barw i staropolskich smaków biesiady w wypożyczanych przez Zamek strojach z epoki czy pobudzające wyobraźnię koncerty muzyki dawnej i współczesnej, aż do profesjonalnie przygotowanych targów i wystaw. W usytuowanej w najstarszej i najbardziej magicznej części XIV-wiecznego zamku krzyżackiego dwusalowa restauracja Refektarz i Wielki Refektarz hołduje najznakomitszym tradycjom kulinarnym. Znajdujące się na ścianach kandelabry i bogata ornamentyka tworzą wizualną rozkosz współgrającą z rozkoszami podniebienia. . Hotel Zamek Ryn to bowiem dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole, jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw. Każda pora roku staje się idealnym powodem do inspiracji kulinarnych. Wiosną przygotowuje się szparagi, raki i pieczoną jagnięcinę. Latem dominują dania kuchni wegetariańskiej. Jesiennymi specjalnościami są potrawy z grzybów i dziczyzny (borowiki, rydze, jelenie, dziki, bażanty). Zima natomiast to popisy kuchni słowiańskiej, czyli pierogi, pyzy, knedle, a także aromatyczne babki ziemniaczane. Przez cały rok zamkowy cukiernik potrafi wyczarować cuda w postaci ciast, tortów i deserów z rozpływającej się w ustach czekolady, pachnących i świeżych owoców i najwyższej jakości składników. Gościniec Ryński Młyn oczaruje tych, dla których jednakowo ważne są doznania podniebienia i atmosfera odwiedzanego miejsca. Został gruntownie odrestaurowany, by zaskakiwać zarówno niezwykłością wystroju (ręcznie malowane meble, klimatyczne zasłony), jak i potraw opartych na tradycyjnych recepturach. Już od wejścia witają piękne Karczmarki, częstując regionalnym smalcem i ogórkami zatapianymi w beczkach tamtejszej spiżarni. Świeżo pieczony, pachnący chleb w różnych smakach będzie stanowił znakomity dodatek zarówno do smakowitych ryb, jak i rozpływających się w ustach golonki i żeberek. Smakosze potraw z rusztu będą mogli uczestniczyć w grillowaniu na tarasie z zapierającym dech widokiem.
Uroku i smaku serwowanym daniom dodaje sposób ich podania - gliniana zastawa i wyśmienite trunki. Pierogi, babkę czy kiszkę wzbogacają smaki pszennego piwa. Koneserom trunków proponujemy także szeroka gamę miodów i win do wielogodzinnej degustacji. Smak potraw uwypuklają specjalnie wyselekcjonowane wina zgromadzone w znajdującej się w piwnicach Zamku winiarni, gdzie przechowywanych jest blisko 130 ich gatunków. To miejsce, gdzie tajniki magicznego świata win zgłębia się sensorycznie podczas indywidualnych degustacji lub warsztatów winiarskich. Unikatowość miejsca podkreślają sklepienia łukowe i fakt, że poza obiektem są dostępne wyłącznie w wybranym winiarskim rejonie Europy. Pod stworzonym z myślą o gościach Zamku winem domu Castello Ryn kryją się soczyste Sangiovese Rubicone oraz lekkie Chardonnay; etykieta na butelkach tegoż wina przedstawia szkic okazałego zamku w Rynie. W gamie win hotelu znajdują się zaskakujące wina dynamiczne, trunki serwowane na dworze króla Hiszpanii czy osobliwe zielone wino portugalskie. Czyni się także starania o trunek „papieski” z certyfikatem Jana Pawła II, którego butelek produkuje się tyle, ile dni trwał pontyfikat papieża Polaka. Jedyne w swoim rodzaju sale to również Wielki Kapitularz i Kapitularz, w których najbardziej czuje się oddech historii. Zachowane autentyczne fragmenty tynków i muru oraz wszechobecne zbroje nadają organizowanym w nich wieczorom niepowtarzalny nastrój. Zamek Ryn to jedno z najbardziej fascynujących miejsc w Polsce, o którego magii najlepiej przekonać się osobiście.