Ogród

Pokrywa robi różnicę

Tekst Stephen Polska • Zdjęcia Weber - Stephen Polska

2012-08-27
Pokrywa robi różnicę

Pokrywa grilla to kluczowy element, który zapewnia różnorodność kulinarną na ruszcie. 60 lat temu w Stanach Zjednoczonych powstał prototyp zamykanego grilla i właściwie jego konstrukcja do dziś niewiele się zmieniła. Twórcą tego wynalazku był George Stephen, którego zainspirował kształt boi morskiej. Przeciął ją na pół i dolną część wykorzystał jako grilla, a górną jako jego pokrywę. Dzięki temu mógł grillować bez względu na pogodę.

Grillowanie w Polsce przechodzi metamorfozę. Od prostych palenisk organizowanych spontanicznie na działkach i w ogródkach, w stronę mobilnych kuchni, które służą do przyrządzania skomplikowanych potraw nawet mało doświadczonym kucharzom.

Jakie cechy grilli są istotne z punktu widzenia użytkownika?

 

Grill węglowy powinien posiadać:


POKRYWĘ - dzięki której możemy grillować bez względu na pogodę oraz wykorzystywać różne metody grillowania (bezpośrednią i pośrednią). Pokrywa zapobiega także powstawaniu otwartych płomieni, a przez to przypalaniu potraw.




WBUDOWANY TERMOMETR - pozwala kontrolować stan przygotowania potraw. Możemy przyrządzać potrawy zgodnie z przepisem, który rekomenduje określoną temperaturę do poszczególnych dań.  

ZABEZPIECZENIE PRZED KOROZJĄ - grill powinien służyć nam przez wiele lat, bez względu na to w jakich warunkach atmosferycznych go używamy. Takie zabezpieczenie stanowią, np. żeliwo, stal nierdzewna lub emalia porcelanowa.

CHROMOWANY RUSZT – zapewnia długie użytkowanie, jednak popularne są także ruszty żeliwne. Do przygotowania idealnego steka wykorzystuje się, np. specjalny ruszt w kratkę.

POPIELNIK – znajduje się na dole, pod kopułą grilla. Duży i zdejmowany popielnik pozwala na sprawne usuwanie popiołu bez konieczności wygaszania grilla. Warto też zwrócić uwagę, czy grill ma prosty system usuwania popiołu, np. poprzez wbudowane wewnątrz kotła specjalne skrzydełka.

SYSTEM WENTYLACJI -w każdym grillu węglowym z pokrywą, powinny znajdować się otwory wentylacyjne, zarówno w górnej jak i w dolnej części. Poprzez te otwory do wnętrza grilla dostaje się tlen niezbędny do procesu spalania. Ilość tlenu jaki wpuszczamy do wnętrza wpływa na poziom żaru na brykiecie. To najprostszy proces regulacji temperatury. Powietrze dostające się do grilla od dołu powoduje, że brykiet spala się szybciej i intensywniej, zapewniając wysoką temperaturę grillowania. Otwarcie górnych otworów wentylacyjnych powoduje zassanie powietrza z dołu i podniesienie temperatury wewnątrz grilla. Jednocześnie zamknięcie otworów znajdujących się pod grillem i wentylatorów w pokrywie pozwala szybciej wygasić brykiet.

UCHWYTY - zabezpieczone przed nagrzewaniem specjalną izolacją, np. duroplast i znajdujące się w odpowiedniej odległości od gorącej kopuły grilla.

AKCESORIA - możliwość korzystania z dodatkowych akcesoriów, np. stojaków na kurczaka, kamieni na pizzę, stojaków na karkówkę.

GWARANCJĘ - nawet do 10 lat.




Alternatywa dla brykietu


Oprócz grilli węglowych na rynku znajdziemy też grille gazowe i elektryczne. Są one coraz bardziej popularne, głównie ze względu na szybki czas, w jakim uzyskują optymalną temperaturę. Grille gazowe działają jak piecyki, które większość z nas ma w kuchniach. Posiadają elektroniczny zapłon i kilka palników, które mogą funkcjonować niezależnie.

Nad palnikami umieszczone są specjalne szyny aromatyzujące, na które skapuje tłuszcz i soki z grillowanych potraw. Nagrzane szyny odparowują soki, dodając im aromatu. Dodatkowo szyny chronią palniki przed zalaniem. Grille gazowe zwykle mają dużo większą powierzchnię rusztu niż grille węglowe. W wielu modelach ruszt jest także dwupoziomowy. Dzięki temu grillowane potrawy możemy odłożyć na półkę, by nie straciły temperatury przed podaniem.

W przypadku grilli gazowych musimy upewnić się, czy są one dedykowane na polski rynek. Jest to szczególnie istotne ze względu na podłączenie butli z gazem. W Polsce wykorzystywany jest gaz LPG propan-butan o ciśnieniu 38 mbar i tylko grille przystosowane do tych parametrów możemy podłączyć do polskich butli. Te elementy grilla, które mają styczność z gazem powinny być montowane oraz testowane fabrycznie. Jedyną rolę jaką producent powinien przeznaczyć kupującemu, to podłączenie grilla do butli lub specjalnych naboi z gazem. Jest to czynność prosta i pozbawiona jakiegokolwiek ryzyka.

Ostatnią kategorię stanowią grille elektryczne. Są najprostsze w obsłudze, czasem mogą być także wykorzystywane w domu. Do mieszkań dedykowane są zwykle te mniejsze, kompaktowe modele producentów sprzętu AGD. Większe grille elektryczne raczej powinny być stosowane na zewnątrz. Zaletą może być jednak to, że nie ma przeciwwskazań, by korzystać z nich na balkonach. Spirala grzewcza zasilana energią elektryczną jest bezpieczniejsza od otwartego ognia, który może się zdarzyć na grillu węglowym, a jest nieodzowny na grillu gazowym. Grille elektryczne są właściwie bezobsługowe. Temperaturę regulujemy zwiększając lub zmniejszając moc docierającą do spirali. Pod spiralą znajduje się miejsce na wymienną tackę, gdzie spływa tłuszcz i soki z grillowanych potraw.


Metody grillowania


Grillowanie metodą bezpośrednią dotyczy niewielkich kawałków mięs, kurczaka, warzyw i drobnych składników, którym wystarczy do 15 - 20 minut na ruszcie tuż nad brykietem. To tradycyjna metoda, którą najczęściej stosujemy także w grillach bez pokrywy. Wysoka temperatura brykietu działa bezpośrednio na potrawę.


Metoda pośrednia dotyczy grillowania większych kawałków mięs, kurczaka w całości, pizzy, pieczeni i innych potraw, które wymagają powyżej 30 minut grillowania. Brykiet rozkładamy po bokach grilla, a centralnie układamy nasze składniki. W ten sposób pod przykryciem możemy grillować je bez obawy, że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe. Grill działa wtedy jak piec konwekcyjny i gorące powietrze wirujące wewnątrz równomiernie opieka nasze potrawy. 


Dla każdego przypadku właściwy grill


Zanim zdecydujemy się na zakup grilla, należy dobrze przemyśleć jak często, w jakich okolicznościach oraz w jak szerokim gronie będziemy z niego korzystać. Na sporadyczne wypady za miasto warto zaopatrzyć się w niewielki, lekki grill węglowy. Na rodzinne spotkania w ogrodzie z pewnością przyda się model z rusztem o średnicy ponad 50 cm. Jeśli natomiast planujemy większe garden party, na pewno doskonałym rozwiązaniem będzie grill gazowy.

 


Nowe kolory w Twoim ogrodzie


W tym sezonie jakość wykonania grilli idzie w parze z estetyką. Dostępne są grille w różnych kolorach, np. szałwiowym, ceglastym, szarym, kremowym, błękitnym, czarnym, a nawet różowym. Dzięki temu możemy dopasować kolor grilla do stylistyki przestrzeni, w której najczęściej przyjmujemy naszych gości. Kolor grilla doskonale dopełnia barwy pięknego i zadbanego ogrodu.

 

Bez względu na to, jaki grill wybierzemy, pamiętajmy, że grillowanie powinno nam sprawiać radość. To są chwile, które spędzamy na zewnątrz, w otoczeniu rodziny oraz przyjaciół. Warto zadbać o komfort i bezpieczeństwo naszych najbliższych. Jeśli dodatkowo uda nam się przyrządzić dla nich smaczne potrawy, będą wracać do tych chwil z przyjemnością.