Przygotowanie aromatycznych potraw czy wyśmienitych ciast już nie musi spędzać snu z powiek. Wręcz przeciwnie – może być łatwe, przyjemne i inspirujące. Wśród bogatej oferty akcesoriów ułatwiających pracę w kuchni na szczególną uwagę zasługują silikonowe utensylia, które cieszą się ogromną popularnością zarówno wśród kucharzy – hobbystów, jak i początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Ciekawym rozwiązaniem są także produkty, które łatwo złożyć, ponieważ nie zajmują zbyt dużo miejsca w kuchennym szafkach czy szufladach.
Silikony, czyli syntetyczne polimery krzemoorganiczne, mają szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle, ale także w medycynie, włókiennictwie, budownictwie czy kosmetyce. Jednak w kuchni odgrywają ogromną rolę, ponieważ są elastyczne, wytrzymałe, odporne na wysokie i niskie temperatury oraz działanie środków chemicznych. Te wszystkie cechy sprawiają, że producenci coraz częściej sięgają po silikon do produkcji właśnie akcesoriów kuchennych.
Początkowo tworzywo wykorzystywane było w postaci elementów znajdujących się w uchwytach garnków czy patelni, a także noży. Z czasem zaczęto je stosować do wykańczania łopatek, szpatuł czy łyżek. Silikon stał się idealnym materiałem, który połączył walory estetyczne z praktycznymi. Zabezpieczał przed wyślizgnięciem się narzędzia z dłoni, chronił przed poparzeniem, a jednocześnie prezentował się niezwykle innowacyjnie – nadawał zwykłym, metalowym rzeczom ładny wygląd.
Obecnie w ofercie wielu firm oprócz silikonowych łyżek, trzepaczek czy pędzli znajdują się durszlaki, rękawice i formy do ciasta w najróżniejszych kolorach oraz kształtach: prostokątne, okrągłe, do pieczenia bab czy muffinek. Dzięki takim rozwiązaniom gotowe potrawy łatwo się wyjmują, a naczynia bez problemu nadają się do mycia w zmywarce czy pod bieżącą wodą.
W codziennym przygotowywaniu przekąsek pomogą nam małe, ale wyjątkowo poręczne noże, skrobaki i obieraki, których antypoślizgowe rękojeści ułatwią obranie warzyw czy owoców. Doskonale dopasowują się do krzywizny powierzchni, są łatwe w utrzymaniu
w czystości i nie zajmują wiele miejsca.
Ciekawym rozwiązaniem ułatwiającym pracę w kuchni są składane tarki. Rączka tarki może być uformowana w kształt litery V, co pozwala łatwo zetrzeć czekoladę, ser lub warzywa wprost na talerz. Może być również całkowicie złożona, dzięki czemu zajmuje mało miejsca. Z kolei dwustronna tarka (po jednej stronie z małymi oczkami, a z dużymi po drugiej) z pojemnikiem posiada szczelną pokrywę, umożliwiającą przechowywanie w nim startych produktów, które zachowają przez dłuższy czas swoją świeżość.
Dla osób, które chętnie spędzają każdą wolną chwilę w kuchni, aby przygotować smakołyki dla siebie i swoich najbliższych, nieocenioną pomocą będą rondle, garnki i patelnie wyposażone w nienagrzewające się silikonowe uchwyty. Dzięki temu użytkownik nie poparzy dłoni podczas gotowania. Przyrządzając zaś smażone potrawy, warto zaopatrzyć się w silikonową pokrywę, która pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę na patelni czy w garnku, a jednocześnie chroni przez pryskaniem tłuszczu podczas smażenia. Rozmiar pokrywy pasuje do naczyń o zróżnicowanej średnicy. Otwór w rączce pozwala łatwo przechowywać akcesorium, nawet w niewielkiej kuchni.
Niezastąpionymi akcesoriami w kuchni są wszelkiego rodzaju łyżki, szpatuły czy trzepaczki z silikonowymi krawędziami. Idealne do mieszania potraw w naczyniach, których dno pokryte jest nieprzywieralną powłoką. Łatwo sięgają krawędzi naczynia, dzięki czemu potrawa (sos lub masa) nie pozostaje w zakamarkach rondla czy patelni.
Nie tylko dzieci, ale również dorośli uwielbiają słodycze. Nie ma nic smaczniejszego niż własnoręcznie przygotowane babeczki, ciasta, czekoladowe praliny czy galaretki w najróżniejszych kształtach. Ciasto, zarówno na wypieki, jak makaron czy pierogi, szybko i sprawnie rozwałkujemy za pomocą wałka z powłoką non-stick, zapobiegającą przywieraniu. Opływowy, ergonomiczny kształt i rączki ustawione pod kątem 70° umożliwiają oparcie nadgarstków podczas pracy, a niewielka waga wałka sprawia, że nawet najtrudniejsze kulinarne zadanie wykonamy z przyjemnością.
Do upiększenia domowych słodkości polewami lub posypkami idealny będzie silikonowy pędzelek z ruchomą głowicą, ułatwiającą równomierne rozprowadzanie płynnych polew.
Do przełożenia na talerz cukierniczych przysmaków posłuży nam szpatułka z silikonową główką.
Dla wszystkich, którzy kochają naturalne witaminy, doskonałym prezentem będą akcesoria przeznaczone do owoców. Grubą skórkę pomarańczy łatwo usuniemy za pomocą specjalnego obieraka do pomarańczy, który stanowi trzy nożyki w jednym: szpiczasta końcówka służy do nacinania skórki, ostrze ze stali ułatwia obranie owocu, a plastikowy skrobak pomaga usunąć białe włókno. Z ananasem poradzimy sobie bez trudu używając specjalnego noża do ananasów. Zakrzywione, ząbkowane ostrze ułatwi obranie skórki, a stalowa obręcz będzie pomocna przy wycięciu rdzenia owocu. Do bardziej egzotycznych owoców jak mango, kiwi czy awokado warto użyć specjalnych obręczy z silikonowymi wstawkami. Bez problemu oddzielimy miąższ od skórki czy usuniemy duże pestki. Dla smakoszy jabłek doskonałym akcesorium będzie krajalnica, umożliwiająca podzielenie owocu na osiem części i usunięcie gniazda nasiennego. Załączona miseczka sprawi, że jabłko jest od razu gotowe
do podania. Owocowe soki z cytrusów przygotujemy za pomocą wyciskarki
do cytrusów. Silikonowy koszyczek, w którym zbierają się pestki i miąższ, można łatwo wyjąć i oczyścić, a ergonomiczna rączka gwarantuje wygodę użytkowania.
Wśród dostępnych na rynku innowacyjnych akcesoriów warto wybrać te, które najlepiej spełnią nasze oczekiwania. Dzięki temu z przyjemnością będziemy spędzać czas w kuchni, przygotowując posiłki dla najbliższych, a niesłabnący apetyt na kulinarne rarytasy będzie prawdziwą nagrodą za chwile spędzone w towarzystwie kuchennych pomocników.