Wnętrza

Prezentacje

Dom podróżników

Tekst Anna Radke, Mariusz Kachnowicz • Zdjęcia Piotr Raczyński • Stylizacja Anna Radke, Mariusz Kachnowicz Studio Forma

2015-01-13
Dom podróżników

W jaki sposób zaprojektować dom należący do podróżników, którzy niejedno wnętrze już widzieli i niewiele rzeczy może ich zaskoczyć? Właśnie budują nowy dom i potrzebują nowych inspiracji do urządzenia wnętrz… Takie tematy to największa przyjemność oraz wyzwanie dla projektantów.

 

Pierwsze spotkanie z inwestorami, którzy byli na etapie stawiania domu w stanie surowym, przyniosło wiele pytań, nad którymi trzeba było się pochylić. Właściciele budowanego domu to małżeństwo w średnim wieku, stawiające na odważny design, wyszukane materiały oraz nietuzinkowe pomysły. Jakie są ich potrzeby i oczekiwania? Odpowiedź na te podstawowe pytania wstępnie zarysowała się po odbyciu pierwszego spotkania inwestorów w Studio Forma w Gdańsku. Pierwsze koncepcje klarowały się etapami.

 

Dom, pięknie położony na leśnej polanie, zainspirował nas do stworzenia koncepcji, w której elementem zaskoczenia miała być rzeźba konia witająca każdego, kto wchodzi do wnętrza. W trakcie projektu części dziennej domu rzeźba ewoluowała, aż do ostatecznej formy z czarnego lakierowanego tworzywa Wnętrze części dziennej domu posiada wiele przeszkleń, które pozwalają na bezpośredni kontakt domowników z okalającą budynek leśną polaną. Zainspirowało to nas do stworzenia nowoczesnej enklawy, która znajdzie się wewnątrz dzikiej przyrody leśnej.

 

Założeniem ultranowoczesnej linii części reprezentacyjnej domu były podstawowe kolory: biel, czerń, oraz proste linie i minimalizm form. Po wejściu do domu witają nas wszechobecne białe gresy na wysoki połysk na podłogach w dużym formacie, delikatne szaroaluminiowe kolory ścian i czarno-białe formy schodów oraz niektórych mebli i dodatków.

 

W części dziennej gospodarze chcieli wykorzystać jeden z posiadanych wcześniej obrazów, którego tematem jest malarstwo awangardowe w czerwonej tonacji. Ten element był podstawą do kontynuacji we wnętrzu pewnych zabiegów projektowych wykorzystujących kolor czerwony jako dominantę. I tak powstała nietypowa linia barku kuchennego oraz nieliczne meble w tym kolorze, jak fotele Egg Chair zaprojektowane w części wypoczynkowej salonu.

 

Niewątpliwym atutem podnoszącym walory estetyczne salonu jest zaprojektowany sufit w systemie sufitów napinanych z materiału barrisol. Sufit w kolorze czarnym z połyskiem w centralnej części salonu odbija obraz i powoduje, że odbieramy to wnętrze jako dwukrotnie wyższe. Konsekwentnie kolor czarny pojawił się w projekcie jako tło za telewizorem wykonane z czarnego szkła, następnie w blatach kuchennych wykonanych z czarnego granitu oraz w bryle schodów typu dywanowego wykonanych z drewna kolorze czarnym. Szkło występujące jako balustrada przy schodach prowadzących na piętro domu dodało technicznego wyglądu oraz stworzyło poczucie jednolitej formy z pozostałą częścią domu.

 

Dolny poziom to również reprezentacyjne miejsce, jakim jest pomieszczenie z prywatnym basenem. Gospodarze często korzystają z możliwości, jakie daje im część domowego spa z prawdziwego zdarzenia. Została ona wygospodarowana w tylnej części domu. Posiada ogromne przeszklenia od podłogi do sufitu i jest usytuowana od strony lasu, co powoduje, że staje się częścią bardziej prywatną.

Strefa ta już na etapie budowy domu została przystosowana do instalacji wodnych, które umożliwiły zaprojektowanie basenu oraz sauny z prysznicem. Domownicy są bardzo zadowoleni z możliwości relaksu i wypoczynku. Ze względu na charakter pomieszczenia, do surowych materiałów występujących w części dziennej domu w tej strefie dodatkowo został wykorzystany naturalny łupek kwarcytowy jako okładzina ścienna. Zadaniem tej naturalnej okładziny jest nawiązanie do natury okalającej wokół dom, która „wkracza” przez ogromne okna do wnętrza pomieszczenia.

 

Omawiając potrzeby inwestorów podczas fazy koncepcyjnej projektu, okazało się, że piętro domu nie powinno mieć charakteru typowo prywatnego. A przynajmniej nie całe piętro. Owszem – prywatne sypialnie czy pokój gościnny są potrzebne – jednak dobrze byłoby wygospodarować sporą część na wspólne pomieszczenie wypoczynkowe, które służyłoby również do spotkań ze znajomymi, spożywania wspólnie posiłków lub do biesiadowania.

 

Podczas spotkań z gospodarzami przyszłego domu dowiedzieliśmy się, że ich podróże oparte są na wspólnej pasji – żeglarstwie. Stąd pojawił się pomysł, aby na piętrze domu dominował temat związany z ich pasją. Tym bardziej, że skośny układ sufitów na piętrze od razu skojarzył się nam z kształtem kadłubów łodzi. I tak w rozwinięciu tematu projektowego białe posadzki z połyskiem występujące na parterze zostały zastąpione naturalną podłogą dębową, ściany pokryły okładziny z ryflowaną strukturą, a skośne sufity zyskały dodatkowe boniowanie stworzone ze spoin pomiędzy naklejanymi na sufity płyt g-k. Układ sufitów skośnych w głównym pomieszczeniu na piętrze nawiązuje w ten sposób do rufy łodzi. Linię tematyczną projektu związaną z żeglarstwem podkreślają meble z drewna orzechowego oraz nietypowe blaty, które mają rozbudowaną formę przypominającą maszt żaglowca. W tej strefie został przewidziany komfortowy, wygodny stół dla większej ilości gości, który ożywa od czasu do czasu z okazji wizyt znajomych i gości inwestorów.

 

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email