Wnętrza

Prezentacje

Dom z charakterem

Tekst Urszula Medyńska • Zdjęcia Monika Chrupek Photography • Stylizacja Urszula Medyńska Medyńscy Projektowanie

2014-06-24
Dom z charakterem

 

 

W swojej pracy architekci często spotykają się z sytuacjami, w których Klienci zgłaszają się do nich po pomoc w przearanżowaniu domu czy mieszkania kupionego wiele lat temu i wyposażonego w meble i sprzęty „tylko na chwilę”, które, jak się później okazało, zostały na dłużej. Tak było i w tym przypadku.

 

Dom zbudowano dobre kilka lat temu i urządzono na tyle, na ile było to wówczas możliwe. Po kilku latach Inwestorzy zdecydowali się na generalny remont i tym razem zwrócili się po pomoc do profesjonalistów. W wyniku tej współpracy powstał projekt wnętrz idealnie dopasowany do potrzeb domowników, będący jednocześnie ciekawąwizytówką domu.

 

 

Właścicielka domu, Pani Dorota, to przemiła osoba, pełna energii, temperamentnaoptymistka. Jest mamą dwóch chłopców, żoną i Paniądomu. Kuchnia i łazienki w wydaniu sprzed metamorfozy zupełnienie odzwierciedlały charakterów domowników. Były urządzonew starym stylu, wyposażone w ciężkie meble. W aranżacji brakowałopomysłu. Z pomocą przyszła projektantka, która doskonale wyczuła charakteri potrzeby właścicielki i dostosowała aranżację do jej potrzeb.

Kuchnia otwarta na salon - centralny punkt domu - dzięki kilku sprytnymzabiegom zyskała sporo przestrzeni, a jednocześnie każdy jej kawałek zostałw pełni wykorzystany, dzięki czemu stała się bardziej funkcjonalna. Ciężkiedrewniane szafki zastąpiono laminatem w odcieniu orzecha, który ocieplawnętrze, oraz lakierem w jasnym kremowym kolorze nadającym lekkościzabudowie i pięknie odbijającym światło. Całość wieńczy blat z wysokiejjakości kompozytu mineralnego, zwanego Kerrock - również w odcieniuwanilii, oraz błyszczące cieniutkie uchwyty. Między szafkami położono połyskujące płytki z wzorem 3D, które mieniąc się w słońcu robią ogromne wrażenie. Lampę sufitową zastąpiono sufitem podwieszanym, dzięki czemu kuchnia jest równomiernie oświetlona. Ukryte w suficie taśmy LED wieczorami tworzą niepowtarzalny klimat, jednocześnie nadając wnętrzu jeszcze więcej przestrzeni. Na podłodze ciężkie rude płytki zastąpiono dużymi płytami gresu polerowanego w odcieniu jasnego beżu, dzięki czemu wnętrze jest spójne i wygląda bardzo nowocześnie. Wszystkie te elementy pozwoliły uzyskać zamierzony efekt – wnętrze jest nie tylko czyste i nowoczesne, ale również przytulne.

 

 

Projektując sypialnię, skupiono się głównie na potrzebach Pani domu, gdyż miała to być stricte jej przestrzeń. Kolorystyka oparta na beżach i fioletach jest bardzo kobieca, a elementy dekoracyjne, jak panele ścienne 3D czy podświetlana zabudowa za łóżkiem, dodają temu wnętrzu nieco romantycznego klimatu. Na podłogę zaproponowano wykładzinę dywanową, co dodało sypialni przytulności. Zarówno zabudowa dekoracyjna za łóżkiem, jak i ściana pokryta panelami 3D są dodatkowo podświetlone taśmami LED, które na ścianie z panelami pięknie wydobywają ich głębię.

Duża łazienka dla domowników była urządzona w dość nudnych odcieniach beżu oraz bieli i zupełnie nie odzwierciedlała temperamentów domowników. Brakowało w niej ducha i jakiegoś zamysłu. Po poznaniu bliżej Pani Doroty wizja jej prywatnego SPA wyklarowała się niemal od razu. Było pewne, że musimy postawić na żywe kolory (Pani Dorota to energiczna, pełna życia osoba, do której bardzo pasuje czerwień), ciekawe wzory, niebanalne rozwiązania. Stąd pomysł na zastosowanie kolekcji Infinita Opoczno, która sprawia, że łazienka od wejścia tryska energią. Efektu dopełniły pięknewzory maków na zabudowie wc jakokobiecy akcent we wnętrzu oraz żyweczerwone listwy dekoracyjne biegnącewokół całej łazienki. Ciemny brąz dekorówi biel płytek bazowych stanowią doskonałetło dla tak intensywnych elementówdekoracyjnych. W łazience znalazła sięrównież wymarzona 2-osobowa wannaz hydromasażem, wyposażona równieżw osprzęt do chromaterapii. Dzięki skrupulatniedobranym elementom wystroju,łazienka stała się dla domowników doskonałymmiejscem relaksu, jak równieżprzestrzenią, w której wszyscy dobrze się czują.

 

 

Mała łazienka dla gości została zaaranżowanatak, by jak najbardziej powiększyćją optycznie. Dlatego na ścianie naprzeciwwejścia zaprojektowano duże lustro bezramy klejone do ściany, które poszerzawąskie wnętrze i jednocześnie wtapia się w tło. Na ścianach zastosowano natomiast białe błyszczące płytki w dużym rozmiarze 30x60 cm z wąską fugą 2 mm w tym samym kolorze, która znakomicie niweluje podziały. Zarówno kolor, wielkość, jak i błyszcząca powierzchnia płytek wpływają bardzo korzystnie na odbiór przestrzeni łazienki, która dzięki tym zabiegom wydaje się przestronniejsza i panuje w niej ład. W tak niewielkim pomieszczeniu najlepiej postawić na niewielką ilość gustownie dobranych dodatków i kierować się zasadą „less is more”, gdyż bardzo łatwo przeładować tak małą przestrzeń. Dlatego projektantka ograniczyła dekoracje do minimum, podkreślając charakter wnętrza jedynie poprzez dekoracyjne płytki w ograniczonej ilości czy też poprzez ciekawe, a jednocześnie bardzo proste i minimalistyczne formy urządzeń ceramicznych. Spójny i nieprzytłaczający efekt uzyskano dzięki ujednoliceniu kolorystyki łazienki i ograniczeniu dodatków do minimum.

Po metamorfozie dom nabrał dla domowników nowego znaczenia. Wnętrza - dotąd przytłaczające i nieciekawe - teraz przeżywają swoją drugą młodość i zachwycają odwiedzających. A domownicy? No cóż, mogą się wreszcie poczuć jak w domu...

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email