Wnętrza

Prezentacje

Spokojna przystań

Projekt aranżacji wnętrza:
Piotr Gajda GAJDA DESIGN

Apartament Bartka i Kamili znajduje się na 12 piętrze Sea Towers położonego przy Nabrzeżu Prezydenta. Właściciele na co dzień mieszkający w Warszawie wybrali to miejsce jako swoją spokojną przystań podczas częstych podróży do trójmiasta. Ta luksusowa lokalizacja w samym sercu Gdyni sprawdza się idealnie jeżeli chodzi o pracę jak i wypoczynek. Położona w centrum miasta jednocześnie bardzo blisko Bulwaru Nadmorskiego oraz gdyńskiej plaży.
Z okien apartamentu rozciąga się piękny widok na Zatokę Gdańską oraz Półwysep Helski. Liczne duże przeszklenia dają poczucie kontaktu z otwartą przestrzenią podkreślając jego niezwykłą lokalizację.
Otwartość przestrzeni była elementem decydującym o układzie funkcjonalnym mieszkania. Jest wyraźny podział na część dzienną i nocną. Kuchnia połączona z salonem oraz jadalnią stanowi jedną wspólną otwartą przestrzeń, natomiast sypialnia z obszerną garderobą ukryta jest za bez przylgowymi zlewającymi się ze ścianą salonu drzwiami.
Podział na dwie strefy wyraźnie zaznacza też układ posadzek. Lokatorzy mieszkania nie lubią kompromisów dlatego też hol wraz z kuchnią oraz salonem wykończone są jednolitą, jasnobeżową powierzchnią płytek, a przestrzeń sypialni z garderobą jasnymi, ciepłymi, dębowymi deskami.



Właściciele apartamentu chcieli być otoczeni jasnymi kolorami, gładkimi, a także błyszczącymi powierzchniami, które optycznie powiększą pomieszczenia i dodadzą im charakteru. Całość wnętrz wykonana jest w delikatnych barwach, przełamana jedynie kilkoma kontrastowymi elementami. Chcieli aby mieszkanie było możliwie proste i minimalistyczne w swej formie, pozbawione wszelkich niepotrzebnych drobiazgów. Ilość wolnostojących mebli została ograniczona do niezbędnego minimum, a każdy szczegół wyposażenia dokładnie przemyślany. I tak zabudowy w holu skrywają szafy garderobiane, na buty oraz szafę gospodarczą, a drzwi do łazienki stanowią jednocześnie całościenne lustro na przedłużeniu korytarza, optycznie go wydłużając. Zabudowy meblowe w holu łączą się z zabudowami w aneksie kuchennym i w salonie, tworząc jednolite elementy.



Aneks kuchenny przylegający do salonu w całości został wykonany w bieli z lakierowanego na wysoki połysk MDFu. Część kuchenną od salonu oddziela i w delikatny sposób zasłania nietypowa wyspa – barek wyższy niż blaty kuchenne i kryjący w sobie liczne szuflady na drobiazgi. Najwyższej jakości sprzęt AGD został dyskretnie schowany poprzez zabudowę. Kuchnia ta tworzy jednolitą, czystą formę. Nad płytą ceramiczną znajduje się sufitowy wyciąg, również obudowany płytą MDF lakierowaną na biało, na wysoki połysk. Tworzy on zwartą konstrukcje, którą łagodzą dwa świetlne zwisy po obu stronach okapu.
Elementem charakterystycznym przewijającym się w całym mieszkaniu są proste poziome pasy. Na wysokiej zabudowie kuchennej oraz szufladach barku zostały one uzyskane poprzez zastosowanie poziomego frezu we frontach meblowych dodającego formie mebli trójwymiarowości.



Salon apartamentu został zaaranżowany w tej samej estetyce. Królują tu jasne kolory, nieznacznie przełamane kontrastowymi, ciemnym kolorami wolnostojących mebli oraz sprzętu TV. Ściana z telewizorem w całości obłożona jest białym lakobelem, podświetlonym dyskretnie pionowo po bokach oświetleniem LEDowym. Wzdłuż niej na całej długości ciągnie się niska komoda z charakterystycznymi frezami, tymi samymi co w aneksie kuchennym. Aby zachować minimalistyczny charakter w prawie wszystkich meblach zrezygnowano z widocznych pochwytów na rzecz uchwytów frezowanych i typu „klik-klak”.
Elementem widocznie odcinającym się we wnętrzu jest ciemno granatowa sofa oraz czarna komoda z przesuwnymi drzwiami dostawiona do jednego z boków sofy. Na komodzie również przewija się motyw poziomych pasów, tym razem uzyskany poprzez naklejenie na szkło mleczne poziomych elementów z płyty MDF. Efekt potęguje oświetlenie LEDowe umieszczone we wnętrzu komody i prześwitujące miedzy czarnymi pasami.



Łazienka jest przeciwieństwem kolorystycznym całego mieszkania. Króluje tu ciepły brąz płytek Grespania. Do ich koloru został dobrany kolor forniru pojawiającego się na szafie łazienkowej ukrywającej pralkę oraz wiszącej szafce umywalkowej. Nad szafką umywalkową umieszczono prostopadle do siebie ustawione lustra, które znacznie powiększają przestrzeń łazienki.
Właścicielom zależało na dużych możliwościach sterowania oświetleniem - możliwość uzyskania oświetlenia dyskretnego, dekoracyjnego jak i bardzo jasnego. Dlatego też w prawie całym mieszkaniu zastosowano podwieszane sufity kryjące dyskretne oświetlenie LEDowe okalające całe pomieszczenia jak i proste, stylowe oświetlenie halogenowe z możliwością kierowania strumienia światła. W łazience oraz w holu zastosowano kontrastowe szczeliny pomalowane na czarno kryjące w sobie oprawy halogenowe podkreślające kierunki w
danym pomieszczeniu.
Okna przysłaniają i jednocześnie zdobią gęste zasłony w kolorze burzowego morskiego nieba.

www.gajdadesign.eu
http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email
facebook