Wnętrza

Kuchnie francuskie

Tekst Wojciech Perek • Zdjęcia Godin

2013-01-22
Kuchnie francuskie

Kuchnia francuska to instytucja. To znane w całym świecie potrawy: ratatouille, coq au vin, foie gras, quiche lorraine i niezliczona ilość innych rozkoszy podniebienia. To także słynne szkoły kulinarne, restauracje, wina, sery i niezastąpiony w podróżach po Francji przewodnik Michelin.



Ale kuchnia francuska to także profesjonalny sprzęt kuchenny będący marzeniem wszystkich gospodyń. Każdy, dla którego gotowanie jest czymś więcej niż monotonią codziennego schabowego z kapustą i ziemniakami oraz niedzielnego rosołu, docenia przyjemność i wygodę gotowania na stylowych i niezawodnych kuchniach gazowych lub elektrycznych oraz niepowtarzalność smaków i aromatów, jakie można wydobyć, używając tradycyjnych, ciężkich garnków żeliwnych. 
Kuchenki francuskie zdecydowanie wyróżniają się stylem na tle dostępnych w każdym składzie AGD prostych, nowoczesnych kuchenek w kolorach białym, czarnym lub ze szczotkowanej blachy nierdzewnej, które stapiają się z wypełniającymi współczesne kuchnie prostymi meblami bez wyrazu. Stylowy piec kuchenny jest sercem kuchni – ma się wyróżniać i nadawać ton – już od progu ma przyciągać wzrok niebanalnym wzornictwem i kolorem. Ma zwracać uwagę, a przede wszystkim mówić wszystkim gościom: gospodyni naprawdę wie co robi, uczta będzie wyśmienita.



Producenci kuchni oferują do kilkunastu kolorów standardowych, a często dają również możliwość wyboru dowolnego koloru z palety RAL. Całości dopełniają takie detale jak mosiądzowane lub chromowane okucia, relingi, ozdobne uchwyty i pokrętła.
Jednocześnie kuchnie francuskie, nawiązując do rozwiniętego w ojczyźnie win bordeaux i sera camembert stylu art deco, nie epatują nadmiernym barokowym przesytem i łączą delikatne elementy dekoracyjne z prostotą i funkcjonalnością.
Nie są to urządzenia do małych, skromnych pomieszczeń, jakkolwiek najmniejsze modele o szerokości od 60 cm z jednym piekarnikiem w wersjach do zabudowy szeregowej mieszczą się już w najmniejszych kuchniach. Jednak prawdziwy rozmach w pracach kuchennych pozwalają osiągnąć dopiero większe modele. Na rynku dostępne są kuchenki o szerokościach do 150 cm, z jednym, dwoma lub trzema piekarnikami a nawet z możliwością dalszej rozbudowy przez dodawanie i łączenie mniejszych modułów. Możemy w ten sposób skonfigurować własny zestaw z dowolną ilością palników gazowych i elektrycznych różnej wielkości, z piekarnikami o pojemności od 28 do 90 litrów, komorą do podgrzewania i utrzymywania w cieple gotowych potraw,  frytkownicą, grillem elektrycznym a nawet piecem kuchennym do ogrzewania centralnego z tradycyjną płytą żeliwną i piekarnikiem ogrzewanym drewnem.



Takie rozwiązania pozwalają nie tylko na rozbudowanie zaawansowanej kuchni domowej, ale też na wyposażenie profesjonalnej kuchni w restauracji. Istnieją gamy kuchni wręcz zaprojektowane pod kątem wykorzystania w gastronomii.
Producenci zwykle oferują też wyposażenie dodatkowe, takie jak okapy dopasowane kolorystycznie i stylistycznie do kuchni, panele z blachy szczotkowanej zabezpieczające ścianę za kuchnią, żeliwne garnki emaliowane okrągłe lub owalne (tzw. Gęsiarki), woki żeliwne, dębowe deski do krojenia, płyty żeliwne do smażenia naleśników i blinów, żeliwne płyty do powolnego smażenia instalowane na palnikach gazowych, naczynia do kąpieli wodnej i wiele innych.
Styl retro oznacza przewagę tradycyjnych, sprawdzonych i niezawodnych rozwiązań: proste i solidne palniki gazowe lub elektryczne, żeliwne podstawy pod garnki, łatwe w demontażu i utrzymaniu górne płyty oraz ścianki z blachy emaliowanej, żeliwne panele utrzymujące i równomiernie rozprowadzające ciepło w drzwiach i ściankach piekarników. Stylowa oprawa kryje jednak wiele nowoczesnych rozwiązań: programatory, wielofunkcyjne piekarniki z termoobiegiem,  samoczyszczące wnętrza piekarników (przez katalizę lub pyrolizę) i wreszcie dla tych, których mimo wszystko nie przekonuje gotowanie na żywym ogniu palnika gazowego – płyty indukcyjne.
Stylowe kuchnie francuskie doskonale pasują do rustykalnych wnętrz w stylu retro, ale nie tylko. Otwarci na nowe pomysły architekci potrafią doskonale wkomponować taki piec kuchenny w nowoczesne wnętrze, podkreślając zarówno niepowtarzalność kuchenki, jak i indywidualny charakter wnętrza.



Decydując się na kuchenkę w stylu francuskim, pamiętajmy, że ilość oferowanych opcji kolorystycznych, stylistycznych i tych najważniejszych, dotyczących wyposażenia i konfiguracji jest niemal nieograniczona. Każdy może dobrać indywidualny, idealnie dostosowany do własnych potrzeb zestaw kuchenny. Ceny, choć wysokie, są całkowicie uzasadnione, jeśli wziąć pod uwagę, że kuchnia francuska to nie samochód, który kupujemy na kilka lat, lecz wysokiej jakości profesjonalny sprzęt, który będzie definiował nasz styl życia oraz służył nam nieprzerwanie i niezawodnie przez dziesięciolecia. Kuchnie francuskie, przywołując smaki i zapachy Prowansji, Normandii czy Alzacji, nadają ton i łączą wspomnienia z przepysznymi pomysłami na sztukę życia – art de vivre -  którą smakujemy na co dzień i od święta.


http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email