Wnętrza

Nowoczesna forma w gdyńskim apartamencie

Tekst ANNA RADKE, MARIUSZ KACHNOWICZ • Zdjęcia PAWEŁ RACZYŃSKI • Stylizacja ANNA RADKE, MARIUSZ KACHNOWICZ,  STUDIO FORMA

2015-06-24
Nowoczesna forma w gdyńskim apartamencie

Inwestorów, którym urządzaliśmy nowy apartament w Gdyni, poznaliśmy przy wcześniejszej realizacji, podczas projektu łazienki w ich poprzednim mieszkaniu. W krótkim czasie zadecydowali o zmianie mieszkania i postanowili skorzystać z kompleksowej usługi pełnego projektu wnętrz w ich nowym miejscu zamieszkania. Właściciele apartamentu to młode małżeństwo oraz ich kilkunastoletni syn. Są mieszkańcami Trójmiasta i zależało im na tym, aby swoje wnętrza urządzić bardzo nowocześnie, z pomysłem – jednak bez nawiązań do stylistyki z poprzedniego mieszkania.

 

Pierwsze koncepcje projektowe przyniosły pomysły na wyznaczenie poszczególnych funkcji pomieszczeń – wyznaczenie dla każdego domownika prywatnej strefy oraz wspólnej części dziennej: pokoju połączonego z kuchnią. Nietypowy układ ścian zewnętrznych wpłynął na rozwiązania zaproponowane inwestorom.

 

Metraż całkowity mieszkania to około 100 m2. W ostatecznej wersji składa się on z następujących pomieszczeń: hol, salon z aneksem kuchennym, sypialnia gospodarzy z prywatną garderobą, sypialnia syna oraz łazienka. W całości apartamentu pojawiają się skośne formy w różnej postaci. Podstawowe układy mebli są zaprojektowane na bazie kwadratów i prostokątów, natomiast podłogi czy sufity podwieszane łamią tę kubiczną formę i wprowadzają dodatkowy element ostrych lub rozwartych kątów. Takie rozwiązanie plastyczne spowodowało wzajemne przenikanie form, a tym samym brak wyraźnej granicy pomiędzy takimi strefami, jak hol, salon czy kuchnia. Uzyskaliśmy w ten sposób zamierzony wspólnie z właścicielami mieszkania cel - złudzenie zwiększenia części dziennej przy zachowaniu nietypowego, ultranowoczesnego charakteru wnętrza.

 

apartament w gdyni

 

Chcąc zachować bardzo nowoczesną linię projektu, kolory we wnętrzu zostały bardzo ograniczone. W zasadzie występują dwa podstawowe: biel i czerń. Dodatkowe barwy pojawiają się jedynie w naturalnej drewnianej podłodze z bielonego dębu, odcienie szarości pojawiające się w kolorystyce niektórych mebli lub pastelowe odcienie w elementach tapicerskich oraz drobnych dodatkach. Ultranowoczesną, monochromatyczną formę łamią w pewien sposób naturalne materiały we wnętrzu, jak okładzina ścienna wykonana z naturalnej cegły, która została pomalowana białą farbą lub podłoga z naturalnego drewna. Równoważą one nieco takie materiały jak lustra, pokrywające sporą część ścian; płytę stolarską lakierowaną na biało i czarno z wysokim połyskiem, z której wykonana jest większa część mebli lub płyty granitowo-kwarcowe. Z nich zaprojektowane zostały blaty oraz parapety w całym apartamencie.

 

apartamenty w gdyni

 

Ważnym elementem projektu wnętrza było oświetlenie, na które położyliśmy duży nacisk. Wnętrze posiada wiele efektów scenograficznych. W zależności od charakteru pomieszczenia, wykorzystywane są one zgodnie z nastrojem i potrzebami domowników. Przewodnim motywem, który scala wnętrze apartamentu są wyróżnione grafitowym kolorem wnęki w sufitach podwieszanych lub w dobudowanych ściankach, w których zostały zainstalowane halogenowe lub ledowe źródła światła. W części zamieszkałej przez syna właścicieli apartamentu wnęka ta przybiera futurystyczną formę przenikającą wnętrze jego pokoju. Gospodarze postawili na oryginalne lampy we wnętrzu, dlatego w centralnym punkcie salonu pojawiła się chromowa lampa Artemide Mercury, a nad stołem oraz nad częścią wyspy kuchennej zostało zaproponowane oświetlenie Marset Pleat Box. Uzupełnieniem nowoczesnej linii oświetlenia są lampy naścienne w kolorze chromowym oraz białym firmy Vibia. Oprócz oświetlenia ozdobnego, we wnętrzu zastosowano dużą liczbę lamp technicznych, umieszczonych w zagłębieniach sufitów podwieszanych, dających dobre doświetlenie poszczególnych partii apartamentu. Lampy te dają światło ukierunkowane, które buduje nastrój bardziej teatralny i lepiej operuje we wnętrzu niż standardowe światło rozproszone.

 

sypialnia w apartamencie w gdyni

 

Poczucie ocieplenia surowego charakteru wnętrz, oprócz wcześniej wymienionych elementów, jak drewniana podłoga czy okładzina z naturalnej cegły, dopełniają okładziny ścienne wykonane z tkanin wysokiej jakości, renomowanych producentów europejskich. W części dziennej okładzina ścienna pojawiła się w postaci poziomo ułożonych drobnych prążków w kolorze ciemnografitowym. W sypialniach natomiast część ścian pokrywają zaprojektowane elementy tapicerskie z miękkiej tkaniny w delikatnie wyróżnionych pastelowych kolorach. Równoważą one chłodną linię luster, płytek oraz lakierowanych mebli z połyskiem.

 

apartament gdynia

 

Poszczególne przestrzenie w mieszkaniu mają wspólny mianownik – przeważają kolory biały i czarny. Jednym z najkonsekwentniej zaprojektowanych pomieszczeń pod tym względem jest łazienka. Meble, które tworzą monolityczną zabudowę, wykonano z czarnej płyty z połyskiem. Zostały one zestawione z lustrzanymi frontami pełniącymi podwójną rolę: zwiększenia przestrzeni oraz swobodnego przeglądania się. Na ścianach została zastosowana glazura marki Tubądzin z serii London Macieja Zienia, charakteryzująca się prostą linią w kolorach czarnym i białym z połyskiem. Wygodna kabina prysznicowa zaprojektowana wzdłuż całej długości ściany umożliwia jednoczesne korzystanie z prysznica dwóm osobom. Na głównej ścianie kabiny znalazł miejsce charakterystyczny dla tej serii glazury dekor z nadrukiem BIG BENA w kolorze srebrnego lustra, który stwarza poczucie trójwymiarowości.

salon apartament gdynia

Jednym z ważnych elementów projektu było zorganizowanie w apartamencie strefy do gier komputerowych dla dwóch osób. Ściany działowe zostały przekonstruowane w taki sposób, aby utworzyły wygodną przestrzeń z dwoma oddzielnymi stanowiskami komputerowymi. Ta strefa została pomyślana jako wydzielona część w pokoju syna, który jest wytrawnym zwolennikiem elektronicznej rozrywki. Oczywiście poza rozrywką, długie blaty biegnące wzdłuż ściany pełnią rolę biurka do nauki. Oprócz tej strefy, została zaaranżowana część z dość szerokim łóżkiem i miękkim wykończeniem ściany ponad nim z tapicerowanych paneli. Młodzieżowy charakter pomieszczenia podkreśliła nieregularna wnęka zaprojektowana jako ciemnografitowy wyróżnik kolorystyczny pojawiający się w suficie podwieszanym oraz w dobudowanej ścianie z komputerami.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email