Wnętrza

Prezentacje

Nowocześnie, funkcjonalnie...

Tekst Urszula Sowińska

2013-08-23
Nowocześnie, funkcjonalnie...

Styl i Filozofia:

Nowoczesne, minimalistyczne wnętrze o uniwersalnym charakterze, otwarta przestrzeń, oszczędna stylistyka, prosta, elegancka forma, doskonałe proporcje, światło i faktura oraz wysoka jakość materiałów – to główne przesłanki stylu i filozofii domu pokazowego zlokalizowanego na osiedlu Saskie Zacisze. Aranżacja poszczególnych wnętrz tworzy spójną całość z zewnętrzną architekturą budynków o uwspółcześnionej, modernistycznej bryle. Dzięki temu nowoczesny styl domu broni się sam bez konieczności stosowania upiększających detali i licznych, ozdobnych elementów. We wnętrzu nie znajdziemy przedmiotów, które byłyby estetyczne, lecz bezużyteczne. Każdy detal spełnia tu swoją rolę. Większość pomieszczeń została zachowana w naturalnych, pastelowych tonacjach w różnorodnych odcieniach, które sprawiają, że na czystej płaszczyźnie podłogi oraz ścian odznaczają się wyszukane bryły oryginalnych mebli. Wnętrze zdobią m.in. polerowane na wysoki połysk jasne, duże płytki, a wysublimowany design mebli o prostych formach i naturalne materiały sprawiają, że wnętrze jest lekkie i przyjazne użytkownikowi. Zauważalna jest tu funkcjonalność dzięki licznym, nowoczesnym rozwiązaniom, takim jak ogrzewanie podłogowe na parterze oraz zastosowana w całym domu instalacja centralnego odkurzacza, które sprawiają, że pomieszczenia  bardzo łatwo utrzymać w czystości.

 

 

Inspiracje:

Źródłem inspiracji dla twórców koncepcji aranżacji wnętrz był modernizm, znany ze szkoły Bauhausu czy przedwojennej Gdyni. Styl opiera się na prostej, przejrzystej formie, starannie dobranych proporcjach i wysokiej jakości materiałach. Prosta forma, dzięki zastosowaniu wszystkich tych elementów, nie potrzebuje dodatkowych detali jak miało to miejsce np. w baroku czy secesji. Ten minimalistyczny styl z jednej strony jest uniwersalny, z drugiej zaś umożliwia nadanie wnętrzu osobistego charakteru poprzez wprowadzenie różnego rodzaju dodatków i elementów dekoracyjnych według indywidualnych potrzeb i upodobań.

 

 

Funkcjonalność:

Największą zaletą tego domu jest układ pomieszczeń i jego funkcjonalność. Budynek podzielony został na trzy oddzielne strefy użytkowe, a licząc przyziemie – nawet cztery. Poszczególne pokoje zostały rozmieszczone tak, by słońce wpadające przez okazałe okna, naturalnie wyznaczało mieszkańcom rytm dnia. Przestronny, reprezentacyjny parter łączy funkcję hallu, kuchni, jadalni i salonu z kominkiem. Pierwsze piętro z kolei oferuje hall, trzy pokoje-sypialnie, obszerną łazienkę i osobny WC, a dzięki swobodzie w przestawianiu ścian działowych powierzchnię na pierwszym piętrze obiektu można dowolnie zaaranżować i dostosować ją do potrzeb zarówno w rozkładzie, jak i powierzchni sypialni. Drugie piętro z przestronnym pokojem-studio, własną łazienką, garderobą oraz dwoma dużymi tarasami przenosi do krainy swoistego spokoju, fantazji i ekstrawagancji, gdzie można się zrelaksować i odpocząć po intensywnym dniu. Przyziemie zostało zaprojektowane tak, aby spełniało szereg indywidualnych funkcji – od porządków codziennych po wszelakie schowki, zorganizowanie warsztatu gospodarczego, czy popularne domowe siłownie i sauny. Znajduje się tu także wygodne podwójne miejsce garażowe. Z kolei w przestrzeń przed domem została zaadoptowana na kolejne, tym razem zewnętrzne miejsce postojowe, a cała działka stwarza rozmaite możliwości aranżacyjne.

 

 

Aranżacja, kolory:

W wystroju wnętrz zachowane zostały wysublimowane, modernistyczne akcenty. Jasne, delikatne pastelowe odcienie na ścianach i w dodatkach oraz parapety z naturalnego kamienia, które nadają przestrzeni wytworną i elegancką formę.

Na przestronnym parterze o powierzchni ponad 60 m2 ozdobą hallu, salonu i kuchni jest polerowana podłoga z dużych płyt eleganckiego gresu w kolorze ecru, doskonale odbijająca światło i wszelkie jego refleksy. Ściany dużego hallu, z którego przechodzi się do salonu i na wyższe piętra, ozdobione są tapetą w wąskie podłużne paski w odcieniach brązu i zieleni na beżowym tle. Całość współgra z ciemnobrązowymi ościeżnicami drzwi. Efekt przestronności wnętrza tworzy systemowa szafa z parą przesuwanych lustrzanych drzwi, sięgająca aż do sufitu. Sercem wnętrza są dwie pary nowoczesnych drzwi, które w całości wykonane zostały z hartowanego szkła, dzięki czemu zaraz po wejściu do domu ukazują szeroką perspektywę kuchni i salonu. Delikatnie kontrastujące odcienie płytek z kolekcji stanowią nawiązanie do naturalnych pokładów piasku, piaskowca i lessu, dzięki czemu podłoga doskonale współgra z białymi i beżowymi fragmentami sufitu i ścian salonu, które zachowane zostały w odcieniu kawy z mlekiem.

Na parterze wysokie na 1,80 m okna zapewniają naturalną grę świateł w ciągu dnia, a wieczorem zróżnicowane oświetlenie elektryczne wprowadza intymny klimat z możliwością punktowego oświetlenia wybranych stref salonu. Prywatność lokatorów zapewniają zamontowane na parterze ruchome żaluzje z matowo-czarnych listew drewnianych, które, wprowadzone w ruch na gigantycznej płaszczyźnie okien, są dodatkowym elementem gry światłem zarówno za dnia, jak i wieczorem.

 

Kuchnia domu pokazowego połączona została z salonem i utrzymana w spójnej z pozostałą częścią parteru tonacji kolorystycznej. Ściany są beżowe i waniliowe, a pomiędzy meblową zabudową pojawiają się bordowe akcenty oraz ciemno grafitowe płytki naścienne. Współczesne meble kuchenne i technologicznie zaawansowane sprzęty AGD perfekcyjnie łączą się w idealnie zaprojektowaną przestrzeń. Wnętrze kuchenne wyposażone jest w płytę ceramiczną, srebrzysty nowoczesny okap nadkuchenny, armaturę oraz zabudowaną zmywarkę i lodówkę z osobnym dużym zamrażalnikiem piekarnik i kuchnię mikrofalową wbudowaną w słupek. Zabudowa meblowa kuchni wykonana została na zamówienie z płyt MDF i wykończona odporną na zarysowania folią pvc na wysoki połysk. Kuchenne wnętrze dopełniają starannie dobrane detale: kinkiety ścienne, ciemnobrązowy blat kącika barowo-kawowego, wysokie białe hokery oraz szlachetny parapet w kolorze jasnokawowym z bordowymi pufkami do siedzenia.

Przy hallu wejściowym znajduje się WC utrzymane w przyjemnych kolorach beżu i brązu. Schody na klatce schodowej wyłożone zostały gresem w kolorze grafitowo-brązowym i dodatkowo,  w celu zaakcentowania ich eleganckiej prostoty, obwiedzione wysokimi, biało-kremowymi drewnianymi cokołami przyściennymi. Przestrzenie pomiędzy schodami a hallem na pierwszym piętrze zamiast tradycyjnych balustrad wypełnione zostały pionowymi, wysokimi aż do sufitu drewnianymi tralkami o przekroju kwadratu w kolorze bieli i czerni, które ustawione zostały ukośnie, co gwarantuje dobry przepływ światła.

 

Fragment hallu przy dużym oknie na pierwszym piętrze stanowi miejsce do pracy, który może zostać przeznaczony zarówno na kącik komputerowy z biblioteczką, jak i miejsce wypoczynkowo-prasowe ze stolikiem i niedużą kanapą. Na pierwszym piętrze znajdują się także trzy pomieszczenia sypialniane w różnych odcieniach kawy z mlekiem, zwieńczone białymi sufitami i listwami przypodłogowymi. WC na pierwszym piętrze wyłożone jest terakotą w zdecydowanych kolorach beżu i brązu.

W łazience zastosowano wysokiej jakości rozwiązanie zaprojektowane przez Ramóna Benedito – światowej sławy projektanta wzornictwa z Barcelony. Jego projekty cechuje komfort i ergonomiczność. Dwie biało-kremowe nowoczesne umywalki, ustawione na blacie-szafce z płyty MDF z armaturą, nadają wnętrzu niepowtarzalny styl. Łazienka wyposażona jest również w wannę i szklaną kabinę prysznicową. Wnętrze uzupełniają cztery lustra, srebrne kinkiety i plafony oświetleniowe z mlecznym szkłem oraz awangardowy, duży srebrny grzejnik łazienkowy.

 

Z kolei na  drugim piętrze obszerny pokój-studio swój artystowski styl zawdzięcza graniastemu kształtowi sufitu, który odwzorowuje konstrukcję więźby dachowej. Wysokie ściany i nieliczne skosy przechodzące w wysoką na 3 metry część centralną dodają wnętrzu lekkości i oddechu, a rozmieszczone po obu stronach okna-drzwi wyjściowe na taras dają efekt przestrzeni. Za sprawą zróżnicowanych źródeł światła, po zapadnięciu zmroku sypialnia ujawnia swoje drugie oblicze – romantyczne, zmysłowe i kuszące. W studio zaaranżowana została intymna sypialnia małżeńska, której centralną część stanowi duże, ciemnobrązowe łoże ustawione poprzecznie do ściany. Nad nim zaaranżowano pofałdowany plastron w szarym kolorze dobrze współgrający z delikatną, ciepłą bielą ścian. Na przeciwległej ścianie zastosowano ten sam motyw kolorystyczny, podkreślając dynamikę wnętrza i pilar konstrukcyjny podtrzymujący więźbę dachową. Podłogę wykonano z długich desek panelowych o wysokim połysku w kolorze cieniowanego ciepłego brązu, która dobrze konweniuje z pozostałymi nielicznymi meblami: komódką, stolikiem kawowym i pufami do siedzenia w kolorze ecru.

 

 

Dla Kogo?

Modernistyczny styl wnętrza Saskiego Zacisza adresowany jest do miłośników minimalistycznych i czystych form. Współczesne wnętrze zostało stworzone dla nowoczesnego odbiorcy o wysokich aspiracjach szukającego eleganckiej, funkcjonalnej i uniwersalnej przestrzeni idącej z duchem czasu. Dom pokazowy jest enklawą równowagi, harmonii i spokoju. We wnętrzu odnajdzie się zarówno nowoczesny singiel, para młodych indywidualistów, jak i rodzina z dziećmi.

 

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email