Wnętrza

Prezentacje

Pogodna nowoczesność

Stylizacja domu to odpowiedzialne zadanie nie tylko dla domowników, ale także dla architektów wnętrz. Zarówno użytkownikom, jak również projektantom zależy na wykreowaniu funkcjonalnego oraz oryginalnego lokum, jakie stanie się wymarzoną rodzinną ostoją. Jak istotne znaczenie dla inwestorów mają kwestie praktyczności i estetyki domowej przestrzeni przekonali się architekci z pracowni Studio Forma, do których zgłosiło się młode małżeństwo z prośbą o pomoc w aranżacji domu w Pruszczu Gdańskim.

Urządzany dom posiada dwie kondygnacje, w tym strefę dzienną, na którą składa się salon z jadalnią oraz aneksem kuchennym, hol, łazienka, a także przestronna garderoba.W części prywatnej znajdują się trzy sypialnie, garderoba i łazienka. Projekt objął obie te części. Właściciele oczekiwali koncepcji utrzymanej w nowoczesnym klimacie, jednak z zachowaniem akcentu kolorystycznego, który ocieplałby wnętrze i nadawał mu charakter domu rodzinnego. Inwestorzy zdradzili, iż najchętniej w tej roli widzieliby odcienie neutralne, takie jak beżowy, piaskowy lub barwy ziemi. Na ich życzenie w części dziennej zaproponowaliśmy Oliwkę Boliwijską (rodzaj forniru na fronty zabudowy meblowej pod telewizor oraz w kuchni), wyróżniającą się na tle bieli i czerni stanowiących dominantę kolorystyczną mebli, oraz pięknie z nią korespondującą podłogę z naturalnego dębu.

 

aranżacja aneksu kuchennego styl skandynawski

 

Z uwagi na bliskość zabudowy sąsiedzkiej wokół domu, we wnętrzu zastosowaliśmy lekko mleczne, ale transparentne firany, które miały za zadanie stworzyć prywatną atmosferę oraz jednocześnie dodatkowo je ocieplić. Jako przesłon na wieczór/noc użyto miękkich, zupełnie nieprzeziernych kotar, utrzymanych w kolorystyce stonowanych szarości. Wyjątek stanowi aneks kuchenny, w którym zaproponowaliśmy polerowane na wysoki połysk grubo-lamelowe żaluzje w kolorze bieli,z kontrastującą taśmą o czarnej barwie. Wszystko w nawiązaniu do kolorystyki mebli zabudowy kuchennej. Na uwagę zasługuje naturalna dębowa podłoga, delikatnie wybielona. Ociepla wnętrze, nadając mu naturalną, nadmorską atmosferę. Aneks kuchenny został zaprojektowany tak, aby swobodnie mogły pracować w nim dwie osoby. Kuchnia składa się z części z mediami pod ścianą oraz wygodnej wyspy do pracy, przy której został zaprojektowany barek, zapewniający wygodne miejsce dla trojga domowników umożliwiający również pozostanie w kontakcie z osobą pracującą w kuchni. Piekarnik, mikrofalówka oraz lodówka zostały ukryte w monolitycznej zabudowie meblowej w kolorze czarnym, lakierowanym na wysoki połysk. Materiały użyte w kuchni są piękne, nowoczesne, ale przede wszystkim funkcjonalne. Fronty z najwyższej jakości materiałów mają służyć gospodarzom przez wiele lat, podobnie jak blat z konglomeratu granitowego, nawiązującego do kolorystyki mebli kuchennych. Kuchnię zdobi dodatkowo oryginalna glazura w formie trójwymiarowych czworokątów.

 

aranżacja sypialni ze skórzanym zagłówkiem

 

W sypialni gospodarzy, zgodnie z ich życzeniem, wyodrębniliśmy bardzo pojemną, praktyczną garderobę, która z powodzeniem mieści wszystkie ubrania i dodatki właścicieli.Każda z półek jest podświetlona co sprawia, że można swobodnie korzystać z garderoby, nawet nie włączając centralnego oświetlenia. Na posadzce w sypialni zaproponowaliśmy jasną wykładzinę. Łóżko, zagłówek oraz puf przed łóżkiem wykonane są z tego samego materiału w kolorze czarnym z delikatnym połyskiem, co czyni go bardzo praktycznym. W nawiązaniu do tego zabiegu, zaproponowaliśmy harmonizującą wizualnie zabudowę meblową – szuflady obok łóżka oraz pod telewizorem. Po obu stronach pomieszczenia na ścianach zasugerowaliśmy okładziny ścienne w tonacji fioletu z delikatnym połyskiem.

 

aranżacja piaskowej łazienki

 

Łazienka prywatna na piętrze utrzymana została w kolorystyce beżów oraz brązów. W pomieszczeniu zaprojektowaliśmy wygodny prysznic z wnękami na kosmetyki, toaletę oraz wannę, z której korzystać może również najmłodszy członek rodziny, półtoraroczny synek inwestorów. Umywalka w łazience – dzięki dużemu lustru – jest pięknie wyeksponowana. Pod nią zaproponowaliśmy wygodne szuflady, pozwalające na dyskretne przechowywanie kosmetyków. We wnętrzu pierwotnie przeznaczonym na łazienkę wygospodarowaliśmy miejsce na wygodną pralnię, którą oddzieliliśmy drzwiami ze szkła mlecznego, aby do wnętrza łazienki wpuścić światło dzienne. Intrygującym akcentem jest trójwymiarowa mozaika, podświetlona umieszczonymi nad nią taśmami LED.

Do stworzenia tego projektu zainspirowali nas sami właściciele domu swoim niesamowitym usposobieniem, pogodą ducha, otwartością oraz wrażliwością. Całość założenia posiada spójny, niepowtarzalny charakter, dlatego zarówno domownicy, jak i ich goście z przyjemnością spędzają czas w tym niebanalnym wnętrzu.

 

aranżacja salonu z podwieszanym sufitem

Do stworzenia tego projektu zainspirowali nas samiwłaściciele domu swoim niesamowitym usposobieniem,pogodą ducha, otwartością oraz wrażliwością. Całośćzałożenia posiada spójny, niepowtarzalny charakter,dlatego zarówno domownicy, jak i ich goście z przyjemnościąspędzają czas w tym niebanalnym wnętrzu.
http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email
facebook