Wnętrza

Prezentacje

Ponadczasowa elegancja

Stylizacja AAW STUDIO

2018-07-06
Ponadczasowa elegancja

PROJEKT: ALEKSANDRA GAJEWSKA, AAW STUDIO, WWW.AAWSTUDIO.PL

ZDJĘCIA: WWW.SZALAWINSKI.COM

WYKONANIE MEBLI: WWW.KUSTOSZ-MEBLE.PL

 

Jakie powinny być idealne wnętrza? Przede wszystkim stanowić połączenie funkcjonalności i estetyki. Projekt wnętrz domu pod Warszawą, autorstwa Aleksandry Gajewskiej, właścicielki pracowni AAW studio, spełnia oba te założenia.

 

Dom dla czteroosobowej rodziny o powierzchni 190 m2, którego aranżacji podjęła się architekt, położony jest w zacisznej okolicy, 30 minut od centrum Warszawy. Inwestorom zależało na funkcjonalnych oraz eleganckich wnętrzach. Dodatkowo istotny był ponadczasowy charakter wystroju, dzięki czemu zaproponowane rozwiązania są atrakcyjne dziś i będą takie również za parę lat.

 

PIERWSZE WRAŻENIE

Hol wejściowy mieszkania uważany jest za wizytówkę całego wnętrza. Przy projektowaniu nie można o nim zapomnieć. Powinien być reprezentatywny, ale również funkcjonalny. W tym wypadku projektantka stworzyła elegancką ścianę z wygodnym tapicerowanym siedziskiem oraz dwoma symetrycznie zawieszonymi lustrami. Ludwikowskie nóżki ławeczki, a także delikatny dekor szafy dodają szyku. Wnętrze jest stonowane, jednak mocny akcent w kolorze fuksji doskonale je ożywia.

 

 

SERCE DOMU

Inwestorom zależało na przestronnej wydzielonej kuchni. Nowoczesne fronty z lakierowanej na biało płyty MDF zostały skontrastowane z ciemnym drewnem oraz granitem. Łatwy w czyszczeniu kamień podnosi komfort użytkowania, a także nadaje niepowtarzalny charakter. W pomieszczeniu znalazła się spora wyspa z miejscem do spożywania posiłków, co sprawia, że cała rodzina może wspólnie spędzać tu czas. Projekt zdecydowanie spełnił oczekiwania Inwestorów, a w szczególności Pani domu, która wspominała, że zakochała się w tej przestrzeni i mogłaby w niej przesiadywać całe dnie i wieczory.

 

 

Pozostała część parteru stanowi otwartą przestrzeń, która podkreślona jest lekkimi schodami dywanowymi ze szklaną balustradą. Duży stół z dekoracyjnymi lampami oraz tapicerowanymi, eleganckimi krzesłami widoczny jest od wejścia i zachęca do biesiadowania. Tuż obok znajduje się barek stworzony z elementów wyposażenia poprzedniego mieszkania Inwestorów. Meble te ustawione w zupełnie innej konfiguracji niż dotychczas zyskały nowe życie.

 

W tak przestronnym wnętrzu ważne było stworzenie przytulnego kącika telewizyjnego, w którym cała rodzina mogłaby spędzać wieczory. Efekt wizualnego wydzielenia stref zapewnia podwieszany sufit z oświetleniem LED. Dodatkowo w części wypoczynkowej dominuje wyrazista lampa. Zaprojektowany z trawertynu kominek tworzy spójną zabudowę z regałem na drewno, a dodatkowo osłania bok telewizora. Dekoracje okienne oraz fornirowana okładzina ocieplają wnętrze i poprawiają jego akustykę.

 

 

ELEGANCKA NOWOCZESNOŚĆ

Na parterze znajduje się również elegancka łazienka. Lustro na dystansie z podświetleniem LED oraz zróżnicowanie kolorów płytek wydzielają strefy pomieszczenia oraz optycznie polepszają jego proporcje. Czarne i białe kamienne tafle doskonale komponują się ze sobą, a szafka pod umywalkę, wykonana na wymiar według projektu architekta, podkreśla charakter wnętrza.

 

 

WNĘTRZA Z CHARAKTEREM

Na piętrze znajduje się część prywatna: trzy sypialnie, gabinet, pralnia oraz dwie łazienki. Przy projekcie dwóch pokoi ważne było dostosowanie wnętrza do zainteresowań oraz charakteru jego nastoletnich mieszkańców – Natalii, pasjonatki wnętrz skandynawskich, mody i tańca oraz Kacpra, miłośnika piłki nożnej. Te dwa żywioły potrzebowały własnego kąta, dlatego każde z dzieci otrzymało swój skrojony na miarę pokój. U Natalii wydzielono ażurowym parawanem przestrzeń do spania. Proste łóżko z białych palet idealnie komponuje się z ceglaną okładziną na ścianie. Szafa z lustrzanymi frontami umożliwia ćwiczenie tańca, a jej otwarta część, przy której stanęło biurko, stanowi doskonałe miejsce do nauki. Kacper zaś ma na suficie fantastyczne boisko, zasypiając może marzyć o przyszłej karierze sportowca. Motyw piłki widoczny jest również w formie miękkiej ściany nad łóżkiem. Długie biurko z przestronnym regałem sprzyja wspólnej nauce i zabawie z kolegami, a duża szafa z przesuwnymi frontami pomieści wszystkie potrzebne rzeczy.

 

 

W łazience dzieci nie mogło zabraknąć także elementów personalizacji. Szafki z inicjałami wyraźnie wydzielają ich terytoria. Długie panoramiczne lustro powiększa optycznie pomieszczenie, a graficzne płytki urozmaicają stonowane wnętrze.

 

PONADCZASOWA KLASYKA

W domu nie zabrakło także części prywatnej dla rodziców. Sypialnia z wydzieloną garderobą oraz łazienką stanowi prawdziwą oazę spokoju. Skórzana tapicerka, pikowana ławeczka, plafon z kryształami, toaletka o tradycyjnym kształcie oraz krzesło w stylu Ludwika XV w połączeniu z nowoczesną fornirowaną okładziną o graficznym wzorze tworzą ponadczasowe eleganckie wnętrze.

 

 

Niewielka prywatna jasna łazienka z czarnymi akcentami utrzymana jest w stylistyce glamour. Na wejściu uwagę zwraca zaprojektowana przez architekta mozaika z płytek o przestrzennej formie.

 

 

Dom został zaprojektowany w neutralnych kolorach z wykorzystaniem naturalnych i ponadczasowych materiałów. Stonowane wnętrzastanowią doskonałe tło do wprowadzenia przez właścicieli osobistych dodatków. Powstał funkcjonalny i piękny projekt, ale przede wszystkim dopasowany do upodobań właścicieli, co dla AAW studio jest niezwykle istotne.

 

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email