Wnętrza

Salon

Sprawdzone połączenie stylów

Prezentowane wnętrze, jest aranżacją parteru domu jednorodzinnego, w malowniczym otoczeniu zieleni i skał. Bryła budynku stanowi nawiązanie do tradycji dworkowej, choć posiada również wiele akcentów nowoczesnych. Ciekawie prezentuje się oryginalnie ukształtowany dach, z ozdobnym wolim okiem oraz wysokie przeszklenia w salonie, otwierające wnętrze na ogród. Górna kondygnacja domu, została włączona wizualnie w strefę wypoczynkową parteru, dzięki formie otwartej antresoli.    


 

Zadaniem architekta wnętrz było stworzenie przestrzeni o charakterze nowoczesnym, z wykorzystaniem szlachetnych materiałów, które pięknie się starzeją i stanowią idealne tło dla kolonialnych mebli, stylizowanych dodatków, artystycznych przedmiotów, metaloplastyki oraz idealnie wkomponowanych w kolorystykę wnętrz, obrazów krakowskiej malarki Elwiry Nawrot. Naturalny, spieczony beżowy trawertyn navona, w połączeniu z ceglasto - brązowym persiano rosso, został z pełną aprobatą inwestorów zastosowany na podłodze w holu oraz w kuchni. Inspiracja neutralną, stonowaną kolorystyką kamieni, a także ich walory użytkowe, przyniosły zamierzone efekty – dobre połączenie z egzotycznym drewnem iroko, spójną kompozycję z marmurem emperador na kominku oraz kontrast, wydobywający szlachetny wygląd drewnianych, kolonialnych mebli. Ozdobą holu są proste schody, wykonane z tego samego materiału, co parkiet w części salonowej, czyli ciepłego, dzięki miodowej kolorystyce drewna. Zabezpieczenie konstrukcji schodów, stanowi oryginalna barierka, w formie metaloplastyki - z motywem tulipana oraz miękkich graficznych linii. Jej genezą był prosty szkic, który zaintrygował właścicielkę domu. Swobodne, spontaniczne linie rysunku, zostały przeniesione zatem w przestrzeń wnętrza, jako trwałe elementy, wykonane ze stalowego mocnego pręta w kolorze czarnym. Szerokie i otwarte przejście z salonu do jadalni, wykończone zostało jasnym, beżowym marmurem, zapewniającym trwały i łatwo zmywalny materiał, w miejscach narażonych na zniszczenie. Ten sam materiał został powtórzony na parapetach. Szczególnym dla domowników miejscem jest kuchnia, w której pani domu pragnęła uchwycić klimat tego wnętrza, zapamiętanego z dzieciństwa - miejsca, gdzie królowało ciemne, olejowane drewno oraz zapach świeżo przyrządzanych potraw. 




Ze względu jednak na spójność stylistyczną z sąsiadującymi pomieszczeniami, wskazane było zachowanie uproszczonej formy szafek. W drewnianych, litych frontach wykonane zostały ozdobne frezy w układzie horyzontalnym, poszerzającym wnętrze. Ważnym elementem wyposażenia jest także podwyższony blat, zasłaniający strefę roboczą, zaakcentowany dostosowanym do układu mebli sufitem oraz oświetleniem w postaci prostych, smukłych lamp wiszących, które zostały użyte także przy oświetleniu stołu. Aby ukryć masywną formę szafek w wysokiej zabudowie, kryjących lodówkę, piekarnik oraz urządzenie do gotowania na parze, wybudowane zostały delikatne ścianki z płyty gipsowo-kartonowej. Zabudowa kuchni bazuje na szufladach, zapewniających wygodny dostęp do najgłębszych zakamarków, w narożnikach zaś wykorzystane zostały wysuwane synchronicznie kosze.




Blat wykonany z granitu, został wygodnie poszerzony w strefie okna. Znalazł tam miejsce zlewozmywak, podklejony pod blatem, wyposażony w wysoką baterię z wyciąganą wylewką. Połączenie białego granitu ze złotym, umożliwiło podkreślenie łukowym kształtem wygięcia szklanej tafli okapu. Oszczędna, górna zabudowa szafek nadaje wnętrzu lekkość, a jednocześnie umożliwia ukrycie oświetlenia, zamieszczonego nad ważną strefą wykonywania czynności. Paleta, zaczerpniętych z natury kolorów, wnosi do wnętrza pogodny, optymistyczny nastrój, czyniąc je przestrzenią wprost idealną dla rodzinnych spotkań i wspólnego spędzania czasu przez domowników. Istotny wpływ na budowanie przyjaznego klimatu ma również oświetlenie w postaci opraw wbudowanych w obniżony sufit, a także rozproszenie światła w bocznych strefach pomieszczenia, czy wykorzystanie dyskretnych i dekoracyjnych lamp kinkietowych oraz przyschodowych. Kompozycja, w której połączone zostały różne źródła światła, modyfikuje odcienie ścian i naturalnych materiałów, pogłębiając ciepłą tonację brązów, beżów i zgaszonych pomarańczy.


www.kingasliwa.pl

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email
facebook