Wnętrza

Prezentacje

Z wizytą na Drewnianej

Tekst Marta Kwiecień-Dąbska • Zdjęcia Łukasz Pęcak • Stylizacja Marta Kwiecień-Dąbska

2014-05-15
Z wizytą na Drewnianej

 

Kamienica przy ulicy Drewnianej powstała na miejscu Fabryki Czekolady Fuchsa, która mieściła się tam od roku 1911, a po wojnie została przekształcona w ZPC Syrena. Dużą zaletą budynku jest jego lokalizacja w ścisłym centrum Powiśla, dzielnicy, która zapewnia szybki dostęp do Śródmieścia, Traktu Królewskiego, a Mostem Świętokrzyskim do klimatycznej Saskiej Kępy i Stadionu Narodowego.

 

APARTAMENT

Apartament o powierzchni 205 m2 jest jednym z 24 znajdujących się w tej kamienicy. Do dyspozycji jej mieszkańców w budynku znajduje się basen, sauna, siłownia oraz sala fitness. Działa całodobowa ochrona i portiernia.

Wspólnie z inwestorem (Warsaw Luxury Home) postanowiliśmy stworzyć projekt wnętrza, które będzie oddawało klimat budynku i nawiązywało do przedwojennych form aranżacyjnych. Inwestor sugerował, aby zmian w układzie funkcjonalnym dokonywać jak najmniej, nie były one zresztą potrzebne, ponieważ pierwotny układ został dobrze przemyślany i spełniał wymagania klientów poszukujących mieszkań na wynajem – trzy sypialnie i gabinet oraz część dzienna, czyli salon i kuchnia. To właśnie tutaj, w salonie z kuchnią, nastąpiła największa, choć w rzeczywistości wcale nie tak duża, metamorfoza, polegająca na usunięciu ściany między nimi, co stworzyło jedną ogromną przestrzeń - strefę dzienną. Reszta pomieszczeń przeszła drobne modyfikacje z wykorzystaniem płyt gipsowo-kartonowych.

 

 

INSPIRACJA

Inspiracją do stworzenia tego wnętrza były nowoczesne angielskie projekty, czyli wyraziste wzory i stylizowane meble w połączeniu z prostymi kształtami. Projekt ten był kolejną realizacją prowadzoną z tym samym inwestorem, wiedzieliśmy już zatem, czego od siebie oczekujemy. Trudnością pozostawała kwestia nieznanego nam lokatora, jako że mieszkanie to przeznaczone jest na wynajem długoterminowy. Wzajemne zrozumienie z inwestorem zaowocowało dość krótkim terminem realizacji, cały proces, wraz z projektem, udało się zamknąć w ciągu 5 miesięcy. Niektórym może się to wydawać długo, ale należy pamiętać, że w grę wchodził duży, 205-metrowy apartament o ponadstandardowej wysokości, w którym trzeba było zamontować podwieszane sufity, ozdobić je sztukaterią oraz zamówić meble o nietypowych wymiarach. Ekipy wykonawcze, które podjęły się realizacji projektu, były tymi samymi, z którymi realizowane były projekty wcześniejsze. To również wpłynęło pozytywnie na współpracę oraz terminy.

 

WNĘTRZE

Wszystkie pomieszczenia w tym apartamencie stanowią kompozycyjnie jedną całość, mimo iż ich funkcje różnią się od siebie. Za cel postawiliśmy sobie, by były one proste, a zarazem miały wyrazisty charakter. Część reprezentacyjna składa się z pięknej otwartej kuchni, jadalni oraz komfortowego salonu. Aby dodać klimatu, przed ścianą telewizyjną zostały ustawione duże okrągłe kolumny. Celowo umieściliśmy je w tym miejscu, by nadały pomieszczeniu efektu wyniosłości, stanowiąc zarazem interesującą ozdobę dla części telewizyjnej. Sufit przy ścianach i od strony okien został lekko obniżony, a jego środkową część podświetliliśmy, co nadało jeszcze większego prestiżu klimatowi stylu, w jakim miało być wykończone mieszkanie. W jadalni ustawiony został duży stół z nowoczesnymi krzesłami w klasycznej formie. Nad stołem zwisają dwie materiałowe lampy, takie same powtarzają się w salonie oraz w sypialni master. Kuchnia wykończona jest w bielach, a jej zróżnicowanie polega na zastosowaniu rożnych materiałów w tym samym kolorze. Głównym materiałem użytym do wykończenia kuchni są duże kafle, którymi wyłożony został zarówno komin, jak i ściany w pobliżu blatu ze zlewem. Część kuchni to ogromna wyspa wyłożona blatem z kamienia. Stanowi ona łącznik między kuchnią a jadalnią, a jej rozmiary przypadną do gustu miłośnikom gotowania.

 

 

W centralnej części apartamentu znajduje się pomieszczenie gospodarcze z pralką i suszarką do ubrań, a także łazienka ogólna wraz z prysznicem i wc. Łazienka ogólna utrzymana jest w kolorystyce czarno-białej, duże białe kafle na ścianach, zakończone dekorami oraz czarne kafle na podłogach. W łazienkach ogólnych, zgodnie ze standardem inwestora, zostały umieszczone pisuary. Łazienka i pomieszczenie gospodarcze są tak usytuowane, że po mieszkaniu można się poruszać w dwie strony, chodząc wokół nich. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo mieszkańcy mają szybki dostęp do części prywatnej z salonu i odwrotnie. Od strony korytarza i salonu ściany pomieszczeń zostały pokryte tapetą w biało-czarne pasy, co nadaje elegancji i bardzo wyrazistego angielskiego stylu. Szary długi korytarz, przyozdobiony białą sztukaterią i prostymi kinkietami, prowadzi na sam koniec, do sypialni głównej, wyposażonej w oddzielną garderobę i łazienkę. Sypialnia, jak i reszta mieszkania, jest pomalowana na kolor szary oraz posiada delikatne sztukaterie i dużo materiałów, które nadają jej delikatności. Duże lampy, wiszące po obu stronach łóżka (fason ten sam, co w salonie i jadalni) to rozwiązanie nietypowe i ciekawa alternatywa dla klasycznych lampek nocnych. Łazienka jest w tonacji biało-czarnej, od razu zwraca uwagę biała posadzka z płytek, z małymi czarnymi kwadratami w narożnikach. Typowy angielski wzór, klasyczny design i wyznacznik elegancji. Ściany pokryte są białą płytką gresową, zakończone porcelanowym dekorem na wzór sztukaterii, a od połowy ściany – tapetą w pasy, tą samą, co w korytarzu. Tym razem nie zamontowano prysznica, ale dużą wannę, podwójną umywalkę oraz wc. Charakterystycznym elementem całego mieszkania jest chrom, który w łazience pojawia się nie tylko w postaci baterii umywalkowych, ale również na kinkietach ściennych tuż przy lustrze.

 

 

Garderoba oddzielona jest od sypialni master grubą firaną, która świetnie zdaje egzamin, zastępując drzwi, a jednocześnie nadając trochę lekkości. Ten zabieg został powtórzony we wcześniejszych realizacjach tego samego inwestora.

Wychodząc z sypialni głównej na długi korytarz i idąc nim w stronę wyjścia z mieszkania, mijamy dwie mniejsze sypialnie. Jedna z nich wyposażona jest w podwójne łóżko i szafę wolnostojącą. Chociaż wysokość mieszkań przy Drewnianej jest nietypowa, nie użyto zbyt wielu dostosowanych do niej mebli na wymiar, ponieważ musiałyby być bardzo wysokie, a co za tym idzie - niepraktyczne. Charakterystyka tej sypialni nie odbiega od reszty mieszkania: dominuje kolor szary, tapeta oraz sztukateria. Gabinet, który znajduje się tuż przy wejściu do mieszkania zasługuje na uwagę ze względu na wykorzystane w nim proste i nowoczesne w formie biurko, otoczone klasycznie przyozdobionymi w dekory ścianami w ciemnym kolorze.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email