Dom

Projekty

Gdy liczy się przestrzeń

Tekst DIRECT FLOOR • Zdjęcia Witold Burzyński, Janusz Nowacki

2014-05-15
Gdy liczy się przestrzeń

85-metrowe szczytowe mieszkanie w poznańskiej dzielnicy Rataje urzekło przyszłych właścicieli przede wszystkim swoim układem, który umożliwiał jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni. Czteropokojowe mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze, a jego okna ze wszystkich stron wychodzą na zielony parczek. Choć na pierwszy rzut oka aranżacja tego mieszkania może wydać się odrobinę surowa i ascetyczna, właścicielom zależało przede wszystkim na maksymalnym zachowaniu przestrzeni – stąd we wnętrzach nie znajdziemy wielu ozdób. Wszystko jest płaskie, gładkie, nawet drzwi typu secret door, które obowiązkowo licują się ze ścianą. Dominuje jasna kolorystyka z elementami szarości. Monochromatyczne tło świetnie podkreśla obrazy i plakaty – praktycznie jedyne elementy ozdobne w tym mieszkaniu. Stylistyka aranżacji jest nowoczesna i minimalistyczna, ale we wnętrzach nie brakuje bliskich sercom właścicieli antycznych mebli czy dzieł ulubionego autora. Secesyjna biblioteczka i komoda w stylu biedermeiera przeprowadzają się z właścicielami do każdego miejsca, w którym decydują się zamieszkać. Rozpocznijmy zatem wycieczkę po tych idealnie funkcjonalnych pomieszczeniach.

 

 

Serce mieszkania – salon
Salon wyraźnie dzieli się na trzy części: aneks kuchenny, jadalnię oraz strefę wypoczynku. Całą powierzchnię podłogi pokrywają dwuwarstwowe deski austriackiego producenta Scheucher Parkett – w ciekawym jasnym wybarwieniu, przypominającym surowe drewno dębowe. Deski są szerokie, co dodatkowo potęguje wrażenie przestronności. W części wypoczynkowej spotykamy dużą modułową kanapę, która w razie potrzeby będzie służyła jako łóżko dla gości. Za nią, w tle ukrywa się biały, gładki grzejnik o niewielkiej grubości. Na pierwszy rzut oka jest praktycznie niezauważalny. W jadalni króluje nietypowy stół z aluminiowym blatem o grubości zaledwie sześciu milimetrów. Pasują do niego charakterystyczne plastikowe krzesła. Z ich oparciami współgrają z kolei wiszące lampy, których kształt można dowolnie formować, gdyż wykonane zostały z miękkiego, plastycznego materiału. Aranżację dopełnia antyczna secesyjna biblioteczka oraz obrazy i reprodukcje ulubionego malarza mieszkańców – Leona Macieja Matschay.

Funkcjonalny i prosty – aneks kuchenny
Z jadalnią i salonem łączy się aneks kuchenny, który został przez właścicieli wyposażony w wykonane na wymiar meble. Zgodnie z koncepcją wystroju mieszkania, fronty szafek kuchennych są gładkie, płaskie oraz pozbawione uchwytów.




Stonowana przestrzeń – sypialnia
Sypialnia odróżnia się od innych pomieszczeń – właściciele chcieli uzyskać efekt stonowanej przestrzeni i sprawić, że to pomieszczenie będzie przede wszystkim funkcjonalne. Choć przestrzeń użytkowa nie jest najmniejsza – 14 metrów kwadratowych to wszak niemało jak na mieszkanie w bloku – dodatkowo optycznie powiększają ją jasne ściany i podłoga z białej designerskiej żywicy Arturo Flooring. Jak podkreślają właściciele, żywica podłogowa jest niezwykłym materiałem – miękkim, ciepłym, idealnie pasującym do intymnej przestrzeni, jaką jest sypialnia. Wygodne łóżko stylistyką nawiązuje do kanapy z salonu. Potężny zagłówek i klasyczne lampy, których projekt pochodzi z lat 60, zachęcają do wieczornej lektury. Obraz na ścianie ożywia nieco tą wyciszoną aranżację. Duża szafa pomieściła wszystko co zaplanowali właściciele.

 

 

Podłoga na ścianie – odrobina szaleństwa
W jednym z pomieszczeń, które w tej chwili służy jako pokój gościnny lub przestrzeń do pracy, właściciele zdecydowali się na rzadko spotykany zabieg aranżacyjny – zamontowali na powierzchni całej ściany deski podłogowe. Deski dębowe na ścianie są niemal identyczne jak na podłodze – różnią się jedynie szerokością. Choć taki pomysł jest kompletnym zaprzeczeniem postanowień właścicieli o maksymalnej oszczędności przestrzeni – skomplikowana powierzchnia „zabrała” bowiem aż cztery centymetry – efekt jest warty grzechu. Ściana przyciąga uwagę i czyni ten pokój zupełnie wyjątkowym. Walka o przestrzeń w mieszkaniu nie jest łatwa, ale jak widać na tym przykładzie - możliwa do wygrania. Właściciele zrealizowali swój plan w 100%, opierając się głównie na swoich koncepcjach i pomysłowości.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email