Dom

Projekty

Klasycznie i naturalnie

Tekst Anna Radke, Mariusz Kachnowicz Studio Forma • Zdjęcia Piotr Raczyński • Stylizacja Anna Radke, Mariusz Kachnowicz Studio Forma

2014-09-23
Klasycznie i naturalnie

Do pracowni Studio Forma w Gdańsku zgłosiło się małżeństwo, które zakupiło apartament w Gdańsku na jednym z prestiżowych osiedli położonych w sąsiedztwie pasa nadmorskiego. W założeniu miało być to lokum do sporadycznego użytku na weekendowe wypady.

 

Apartament składa się z części dziennej – salonu połączonego z aneksem kuchennym, sypialni, pokoju chłopca w wieku szkolnym oraz łazienki. W trakcie projektowania wyodrębnione zostało dodatkowe pomieszczenie – mała garderoba, w której inwestorzy mogą schować walizki oraz rzeczy osobiste po przyjeździe do Trójmiasta.

 

 

Koncepcje projektowe oscylowały wokół stylu klasycznego z elementami kolonialnymi, skomponowanego z naturalnych materiałów. Wewnątrz wszystkich pomieszczeń została ułożona posadzka z ciemnego, wędzonego dębowego drewna o naturalnej szczotkowanej strukturze, wydobywającej naturalny charakter tego materiału. Zastosowanie jednolitej, drewnianej posadzki w całym wnętrzu spowodowało ujednolicenie i scalenie powierzchni wszystkich pomieszczeń.

W części dziennej oraz w sypialni został zaprojektowany kolejny naturalny element, jakim są ręcznie formowane i wypalane w piecu cegły z jasnej gliny w kolorze cappuccino. Okładziny ścienne w postaci cegieł oraz podłogi nadały główny charakter naturalnej linii mieszkania. Dodatkowym elementem na ścianach jest winylowa okładzina ścienna o wzorze imitującym splot tkaniny. Meble we wszystkich pomieszczeniach zostały kolorystycznie dopasowane do zastosowanych na podłogach i ścianach materiałów. Tworzą je takie materiały jak biały lakier z połyskiem, nadający kontrast dla ciemnych kolorów, fornir w kolorach drewna orzechowego i wenge, czarny granit szczotkowany oraz czarne szkło nadające głębi i odbijające obraz we wnętrzu.

 

 

W holu łączącym poszczególne pomieszczenia zostały zaprojektowane szklane drzwi, które wpuszczają dużo światła do wnętrza. Tworzą one lekką formę, powiększając wnętrze. Kontrastują tu ciemne okładziny imitujące tkaniny oraz biały lakier z połyskiem. Całość części dziennej, kuchni oraz holu łączą sufity podwieszane z wbudowanymi punktowymi lampami halogenowymi, które tworzą efektowne oświetlenie kierunkowe. Efekty świetlne, zależne od nastroju domowników, stanowią także taśmy LED, jak również kinkiety zawieszane na ceglanych ścianach oraz duże, klimatyczne lampy wiszące.

Centralne miejsce w sypialni zajęło szerokie łóżko ze starannie dobranym, wygodnym materacem. Sypialnię uzupełniają komody na rzeczy osobiste. Klasyczny i naturalny charakter został podkreślony tym samym rodzajem okładziny ceglanej, co w części dziennej.

 

 

W pokoju chłopca natomiast pojawiły się nieco bardziej nowoczesne, kubiczne formy nietypowo rozmieszczonych szafek do przechowywania prywatnych rzeczy, biurko do okazjonalnego wykorzystania i rozkładana sofa do spania. Kubiczne formy są kontynuowane w zaprojektowanej formie ściany z telewizorem oraz suficie podwieszanym. Kolorystyka oraz materiały zastosowane w tym pokoju nawiązują ściśle do pozostałych pomieszczeń apartamentu.

Łazienka to pomieszczenie, które swoim charakterem miało przypominać domowe spa. Komfortowemu relaksowi sprzyja bardzo duża i wygodna kabina prysznica z zaprojektowanym siedziskiem, które służy do odpoczynku podczas kąpieli. Relaks zapewnia duża deszczownia umieszczona w suficie podwieszanym w obrębie kabiny. Pralko-suszarka została ulokowana pod blatem z umywalką w taki sposób, aby stała się niewidoczna – została ukryta za frontem meblowym, a kosz na bieliznę ukrywa jedna z dolnych szuflad pod blatem.

W łazience sporo miejsca zagospodarowano poprzez zainstalowanie szafek za lustrzanymi frontami na pełną szerokość ściany ponad umywalką. Uzupełniającą formą z lustrami na pełną szerokość ściany jest kolejna ściana nad zabudową WC. Tak zaprojektowane lustra spowodowały zamierzony efekt znacznego powiększenia tego pomieszczenia. Kontynuacją myśli projektowej tego wnętrza były również naturalne materiały jak fornir z okleiny drewnianej w kolorze wenge, marmurowy blat oraz kamienna mozaika na dużej części ścian. Mozaika tworząca mix kolorystyczny pomiędzy jasną glazurą bazową na ścianach a ciemnym rodzajem drewna, dodatkowo podświetlona oświetleniem LED, decyduje o indywidualnym charakterze łazienki, daje poczucie ciepła i intymności.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email