Dom

Projekty

Mieszkanie z widokiem na Szczecin

Tekst Kapała Design, www.kapaladesign.pl • Zdjęcia Kapała Design, www.kapaladesign.pl • Stylizacja Kapała Design, www.kapaladesign.pl

2014-09-09
Mieszkanie z widokiem na Szczecin

Mieszkanie mieści się w apartamentowcu na wzniesieniu dzielnicy Warszewo w Szczecinie. Za dużymi oknami rozpościera się piękny widok na panoramę miasta. Powierzchnia projektowana (66 m2) podzielona jest na trzy pokoje (w tym jeden z kuchnią), łazienkę i pomieszczenie gospodarcze z pralnią, które pierwotnie miało być wc.

 

Pomimo niewielkiego metrażu udało się uzyskać efekt dużej otwartej przestrzeni, częściowo za sprawą wcześniej wspomnianych okien, które wraz z dużym tarasem potęgują wrażenie otwartego planu. Inwestorzy to młoda para, chcieli mieć kuchnię otwartą na salon wraz z jadalnią, dlatego zaproponowałem rozwiązanie z wyspą lub półwyspem. Udało się osiągnąć pierwotne założenia.

 

 

Niestety na wyspę zabrakło przestrzeni, ale półwysep idealnie się w nią wpisał, poprawiając ergonomię kuchni. Zarówno kuchnia, jak i całe wnętrze, bazują na bieli w postaci różnych materiałów – również drewna. Wysoka zabudowa i blaty w odcieniu orzecha, reszta to mdf lakier biały pół-mat, fartuch i front wyspy to szkło – biały lacobel.

System elektrycznie otwieranej szuflady ze śmietnikiem ułatwia wyrzucanie śmieci w trakcie gotowania – kiedy mamy brudne i zajęte ręce, wystarczy przycisnąć kolanem i całość się wysuwa, a następnie cicho i delikatnie zasuwa. Szafki wiszące mają dłuższe fronty od korpusu, dzięki czemu nie potrzebujemy uchwytów – zachowując czystą formę łapiemy za krawędź frontu w trakcie otwierania.

Pod szafkami wiszącymi znajduje się profil z oświetleniem led na czujnik ruchu – kiedy przejedziemy ręką pod szafkami, automatycznie włącza się oświetlenie. Półwysep posiada szuflady z systemem tandem box, czyli ciche pełne wysunięcie zawartości, i system tip-on, umożliwiający otwieranie na dotyk, bez żadnych uchwytów, dzięki czemu mamy minimalistyczną linię półwyspu.

Jadalnia w całości skąpana w bieli, krzesła wraz ze stołem i lustro wprowadzą nutkę eklektyzmu poprzez formę swej ramy, ale taki mały smaczek nie zaszkodził. Dalej, w centralnym punkcie salonu, neutralny szary narożnik w tapicerce z tkaniny wyznacza nam komunikację do jadalni, jak i na pokaźny taras z pięknym widokiem.

 

 

Całą ścianę rtv zdobi biała ceramiczna mozaika w połysku, tworząc podział na wiele małych kwadratów odbijających światło. Panel z telewizorem i głośnikami jest podświetlany – eksponuje kształty białej mozaiki i sprawia, że wieczorem w nastrojowym klimacie możemy obejrzeć dobry film. Szafka pod sprzęt audio-wideo posiada biały korpus ze szkłem na blacie oraz szuflady z systemem tandem box i tip on bez uchwytów. Cokół wychodzi poza obrys, stanowiąc podstawę dla donic z roślinami. Pomieszczenie gospodarcze od strony salonu jest estetycznie ukryte za panelami z boniowaniem wykończonym orzechem. Brakuje jeszcze niskiego, wygodnego fotela między narożnikiem a tą ścianą.

Oświetlenie sufitu jest podzielone na kilka stref – mamy subtelne delikatne oświetlenie ciepłym paskiem led, jak i mocniejsze, punktowe kierunkowe ledy. Wszystkie te rozwiązania oszczędzają dużo energii, jednocześnie dając odpowiednią ilość światła. Dzięki zastosowaniu białej bazowej płytki w połysku, z dodatkami w postaci drewnopodobnych płytek ceramicznych, łazienka idealnie wpasowuje się w konwencję czystej bieli i drewna. Szafki wiszące z lustrami na frontach skrywają wiele pojemnych półek z tyłu. To bardzo przydatne rozwiązanie łączenia dwóch funkcji, tym bardziej niedostrzegalnej na pierwszy rzut oka.

 

 

Strefa prysznicowa zamykana przesuwną szklaną ścianą pierwotnie miała być częściowo otwarta, ale inwestor nie chciał, aby chlapało na resztę łazienki. Dzięki deszczownicy ściennej i odwodnieniu liniowym nie ma brodzika, a płytki drewniane znajdują się również w strefie prysznicowej. Światło pod szafkami, jak i pod sufitem – skierowane na drewnianą mozaikę – eksponuje jej walory.

Duże lustra w osi ściany oraz na frontach szafki wiszącej optycznie powiększają łazienkę i pozwalają obejrzeć się domownikom w całej okazałości. Sypialnia zaaranżowana została w odcieniu stalowej szarości. Za łóżkiem w szarej tapicerce znajduje się tapeta Porsche design. Posiada ona połyskujące przetłoczenia w formie małych kwadratów, kontrastując z matowymi pasami w świetle, dając rewelacyjny efekt. Nad szafkami nocnymi wiszą z sufitu sterowane z łóżka oprawy oświetleniowe.

W sypialni znalazła się szafa z białego szkła oraz rozciągające się na całej ścianie lustro. Oliwkowa wykładzina na podłodze daje uczucie ciepła i przytulności. Ostatnim pokojem jest strefa zaprojektowana z myślą o pracy, jak i przyjęciu gościa na noc. Znalazła się tam sofa z funkcją spania, duża szafa i mały telewizor. Nad sofą wiszą szafki na segregatory i dokumenty.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email