Wnętrza

Prezentacje

Przyjazna przestrzeń wytchnienia. Rodzinny apartament w Warszawie

Tekst AGNIESZKA KUZA ART&ARCHITECTURE, KASIA PIERZCHAŁA • Zdjęcia MAŁGORZATA GÓRA • Stylizacja /STOLARKA: PABUD MEBLE

2021-10-22
Przyjazna przestrzeń wytchnienia. Rodzinny apartament w Warszawie

PROJEKT: AGNIESZKA KUZA ART AND ARCHITECTURE PRACOWNIA PROJEKTOWA, KATARZYNA PIERZCHAŁA

 

Aranżacja przestrzeni dla rodziny to duże wyzwanie. Projekt wystroju musi sprostać indywidualnym wymaganiom każdego z mieszkańców, a przy tym pozostać funkcjonalnym i wygodnym. W przypadku mieszkania w Warszawie można mówić o sukcesie. Apartament Agnieszki i Mateusza przeszedł wielką metamorfozę, zyskał nowy układ, a domownicy otrzymali komfortowe sypialnie oraz wygodną przestrzeń wspólną, która sprzyja spędzaniu czasu w pełnym gronie.

 

 


 

Ideą przewodnią projektu apartamentu na warszawskim Mokotowie było stworzenie przyjaznej, nowoczesnej, ale bliskiej naturze przestrzeni. W wykreowanym wnętrzu królują barwy z palety ziemi, takie jak: biel oraz różne odcienie brązów. Zastosowane kolory miały budować nastrój wytchnienia, odprężenia i relaksu po całym dniu intensywnych działań.

 


 

FUNKCJONALNY UKŁAD

Już od progu mieszkania wchodzących wita seria jasnych obszarów: holu, salonu i kuchni. Te pomieszczenia łączy wielkogabarytowa zabudowa meblowa, w której ukryte zostały szafy oraz częściowa zabudowa sprzętów należących już do strefy kuchennej. To rozwiązanie optycznie powiększa dzienną część mieszkania.

 

 

 

 

Ściany, które w standardowym układzie od dewelopera oddzielały m.in. hol od salonu, kuchni i sypialni, zostały przeze mnie częściowo usunięte. W miejscach wyburzeń zastosowałam szklane drzwi w systemie jezdnym. Zabieg ten pozwala oddzielić od siebie pomieszczenia, ale przede wszystkim, kiedy tafle są schowane w „kieszeniach” zabudów meblowych, stworzony układ amfilady buduje niesamowitą perspektywę widokową. Przez okna wszystkich wymienionych pomieszczeń wpada nieskończona ilość światła. Uzyskany efekt olśnienia działa naprawdę magicznie.

 

 


 

 

SUBTELNE KOMPOZYCJE PIĘKNYCH FAKTUR

W całym mieszkaniu konsekwentnie królują szlachetne materie, takie jak: forniry bielonego orzecha, konglomeraty kwarcowe, tafle trawionego szkła wykonane na podstawie indywidualnie projektowanego wzoru, lakierowany mdf, delikatne mozaiki czy wysokiej klasy wyposażenie kuchni i łazienek. Aranżacyjną perełkę stanowi łazienka wykończona drobniutką mozaiką. Szczególnie ciekawa jest posadzka, która w połowie nawiązuje do szerokich desek zastosowanych w mieszkaniu. Drugą połowę pomieszczenia zajmuje wyjątkowo duży prysznic, którego odpływ jest osadzony w jednej bryle szlifowanego białego kwarcogranitu. Nie ma tu widocznych łączeń, dzięki czemu powstała prosta, elegancka bryła.

 


 

 

RODZINNA PRZESTRZEŃ

Efekt przestronności w apartamencie oprócz odpowiedniego wkomponowania pomieszczeń udało się uzyskać poprzez wykonanie drzwi na prawie pełną wysokość ścian – 270 cm. Ten zabieg potęguje wrażenie otwartości. Po przebudowie dokonanej z szacunkiem dla indywiduum nowy układ funkcji podzielił pokoje, ale nie oddzielił od siebie domowników. Do każdego jest łatwo dotrzeć, nawet jeśli jest bardzo pochłonięty swoim zajęciem. Na hasło „Obiad!” zareaguje żywo cały skład. Projektowanie dla rodziny z trójką wyjątkowo aktywnych chłopców było prawdziwą przyjemnością. Poprzez zastosowany minimalizm brył udało się wykreować kompozycję uporządkowaną i wymuskaną, której nawet spontaniczne chłopięce tornado nie jest w stanie zakłócić.

 

 


 

 

 

http://sentinel.pl