Dom

Projekty

Naturalnie w kolorach ziemi...

Prezentujemy przestrzeń dzienną domu jednorodzinnego, zamieszkałego przez trzy osoby: rodziców oraz nastoletnie dziecko. Rodzina chętnie przyjmuje gości, w związku z tym oczekiwała przestrzeni: funkcjonalnej, eleganckiej, ale zarazem  przytulnej, w której będzie mogła odpocząć, oraz spędzić czas w miłej atmosferze.

Inwestorzy cenią sobie naturalne materiały ich trwałość oraz piękno, a także dobroczynny wpływ na człowieka. Dlatego drewno, kamień i szkło... oraz tzw. kolory ziemi, w odcieniach brązu, beżu i bieli to motyw przewodni tego wnętrza. W centralnej części domu pojawia się akcent zieleni – bambus, mający szeroką symbolikę, przynoszący siłę, zdrowie i pomyślność rodzinie. Roślina umieszczona jest w podłużnej donicy z forniru, z wierzchu wypełnionej otoczakami kolory białego oraz czarnego. Motyw liści bambusa przeniesiony jest również na przegrodę szklaną między kuchnią i jadalnią w postaci delikatnego, półprzeźroczystego graweru.



 

Przestrzeń jest otwarta, jej kolejne strefy /hol, jadalnia, kuchnia, salon/ wyznaczone są w sposób subtelny, a każda z tych stref urządzona jest w sposób bardzo przemyślany, a także optymalnie wygodny dla mieszkańców i ich gości.

Do domu wchodzimy przez niewielki wiatrołap z lustrem i szafą   na bieżące ubrania wierzchnie mieszkańców oraz odwiedzających ich gości. Za drzwiami wiatrołapu wita nas jasny przestrzenny hol. Stąd możemy kierować się na lewo do otwartej strefy dziennej domu lub na prawo, po schodach do strefy intymnej mieszkańców. 



 

  Wracamy na dół. Z holu widzimy centralnie usytuowany, piękny stół jadalny  zapraszająca domowników i gości do wspólnego posiłku. Stół przylega do kuchennej wyspy stanowiącej komodę „przebitą” wcześniej wspomnianą, półprzeźroczystą taflą szkła z motywem dekoracyjnym liści bambusa. Za taflą szkła, na komodzie od strony kuchni  położony jest biały blat z Corianu,  w formie litery L, na którym mieszkańcy mogą zjeść szybki posiłek lub wypić poranną kawę. Szafki kuchenne podobnie jak blaty są skontrastowane w kolorze białym z ciemnobrązowymi ścianami z forniru. Tylko wzdłuż blatu roboczego ułożona jest połyskująca płytka ceramiczna z serii Glass firmy Porcelanosa, o głębokim czekoladowym kolorze. Kuchnia jest prosta, ale skrywa w swoim wnętrzu bardzo praktyczny i wielofunkcyjny sprzęt AGD. Miedzy innymi płytę grzewczą o trzech funkcjach gotowania: na gaz, prąd oraz na  powierzchni do grillowania. Po kuchennych zmaganiach, warto odpocząć najpierw przy wykwintnym posiłku, a po nim w salonie mieszczącym się tuż obok jadalni. Tu do spoczynku zaprasza nas duża, skórzana sofa narożna z regulowanymi zagłówkami oraz wygodną powierzchnią do siedzenia. Tuż obok sofy stoi nietypowy stolik kawowy, z czarnego szkła o swobodnej formie, który dodaje ekstrawagancji temu wnętrzu. Wypoczynek na  tej przepastnej sofie umila  nam kominek lub zamiennie telewizor, zależnie od preferencji odpoczywających. Oba obiekty skomponowane są na jednej ścianie i tworzą idealnie zgraną kompozycję.  Obudowa kominka pokryta jest w całości białym łupkiem z Kwarcu, kontrast dla jego chropowatej struktury stanowi gładka rama z brązowego  marmuru /Forest Brown/.Rama ta okala palenisko kominka i przechodzi dalej wzdłuż ściany z telewizorem. Tu spotyka się z  fornirowaną ścianą stanowiącą tło dla telewizora.



  

   Odrębność   salonu pokreślona jest ciemnobrązową podłogą z drewna Wenge wciętego w gładką powierzchnię, jasnego gresu  polerowanego pokrywającego pozostałą powierzchnię domu. Wcięty prostokąt ciemnobrązowej podłogi znajduje swoje odbicie na suficie w postaci wstawki z Barissolu, odbijającego przestrzeń salonu jak w lustrze, co daję wrażenie podwyższenia tej przestrzeni. Sufity podwieszane oraz związana z tym gra świateł stanowią bardzo ważny element wystroju tego wnętrza. Ukryte w suficie źródła światłą budują nastrój i dają ogromne możliwości sterowania nimi oraz ich natężeniem inteligentnym systemem sterującym bez konieczności wstawania z kanapy. Ważną rolę pełni również tkanina dekorująca okno, ukryta w szczelinie między oknem, a sufitem podwieszanym. Takie rozwiązanie jest alternatywą dla tradycyjnych karniszy, i maskuje mało estetyczne haczyki mocujące tkaninę. Całość daje wrażenie ozdobnej kurtyny odkrywającej lub zasłaniającej okna salonu, dając również ciekawe tło sofie wypoczynkowej.  



 

Jedynym oddzielnym pomieszczeniem parteru domu jest niewielka toaleta dla gości, która również utrzymana jest w takiej samej kolorystyce jak  pozostałe wnętrza. Tu dla wizualnego powiększenia pomieszczenia na ścianie za systemem spłukującym została zastosowana tafla lustra.  

Naturalne materiały oraz ich symbolika ujęta jest w proste, kubiczne formy nadające wnętrzu „nowoczesny rys”, a swoistego  szyku nadają, połyskujące dodatki: polerowana podłoga, powierzchnia lakierowanego mdfu w kuchni oraz kryształowe oświetlenie pełniące rolę eleganckiej biżuterii.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email
facebook