Dom

Projekty

Piękno surowej przestrzeni

Tekst Aleksandra i Piotr Zaborscy AP Studio Projektowe, • Zdjęcia Meluzyna Studio, www.meluzyna.com

2014-01-13
Piękno surowej przestrzeni

Minimalizm dekoracji, prostota formy, nierówności ścian w zestawieniu z idealną płaszczyzną mebli. W ten sposób industrialny Loft we Wrocławiu stał się mieszkaniem prezentującym innowacyjne podejście do definicji przytulności. Inspiracją do stworzenia takiej koncepcji był stan surowy obiektu. Budynek po starej fabryce automatycznie narzucał stylistykę otwartej przestrzeni, w której stylowe ramy okienne, wysoki sufit i betonowe podciągi tworzyły oryginalną kompozycję. Deweloper w fazie wykończeniowej standaryzował, niestety, płaszczyzny ścian i sufitu, potrzeba było zatem pomysłu i odwagi inwestorów, aby na nowo odkryć piękno ukryte pod płytą gipsowo- kartonową. Projektu i realizacji tego obiektu podjęło się dwoje projektantów- Aleksandra i Piotr Zaborscy z wrocławskiego biura architektonicznego AP Studio Projektowe. Każdy, kto planuje rewitalizować ruinę do potrzeb użytkowych nowoczesnego mieszkalnictwa, napotka zapewne liczne problemy natury budowlanej i musi się z nimi zmierzyć. Pierwszym etapem pracy było więc okiełznanie wszelkiego rodzaju instalacji i dopasowanie ich do nowej funkcji poszczególnych stref. 

 

Umiejętne balansowanie proporcjami drewna, betonu i metalu urozmaiciło przestrzeń, odkrywając smaki poszczególnych stref i podkreślając detale wykończenia.

 

Koncepcja ewoluowała od dosyć zachowawczej, w której czerwona cegła na ścianach stanowiła dominantę i intensywne tło dla spokojniejszych dodatków. Zmodyfikowane zostały także deweloperskie podziały pomieszczeń, w wyniku czego powstał duży otwarty salon z aneksem kuchennym, stanowiącym integralną część całości. Cegła konstrukcyjna nie nadawała się do eksponowania ze względu na zniszczenia oraz ubytki uzupełniane klejem gipsowym. Została zatem zastąpiona białą płytką elewacyjną imitującą cegiełki w stylu retro. Dzięki temu powierzchnia ścian zagrała strukturą a nie kolorem. Umiejętne balansowanie proporcjami drewna, betonu i metalu urozmaiciło przestrzeń, odkrywając smaki poszczególnych stref i podkreślając detale wykończenia. Determinacja właścicieli pozwoliła na odwzorowywanie krok po kroku wirtualnej koncepcji. Do śmiałych i niebanalnych elementów, które doczekały się materializacji, zaliczyć można dużą metalową kratownicę w klimacie estradowym, uzbrojoną w punktowe źródła dekoracyjnego światła. Stanowi ona centralny punkt loftu i na wejściu definiuje poziom atrakcyjności wnętrza.

 

Determinacja właścicieli pozwoliła na odwzorowywanie krok po kroku wirtualnej koncepcji. Do śmiałych i niebanalnych elementów, które doczekały się materializacji, zaliczyć można dużą metalową kratownicę w klimacie estradowym, uzbrojoną w punktowe źródła dekoracyjnego światła.

 

Kolejnym odważnym i przez to oryginalnym pomysłem jest aranżacja toalety dla gości. Tutaj dominuje iście księżycowy klimat, przemawiający surowym wykończeniem ścian. Na tle tych nierówności idealnie eksponuje się obudowa zestawu spłukiwania podtynkowego, pokryta całkowicie blachą ze stali nierdzewnej, która swoją formą podkreśla wertykalność pomieszczenia, a dynamicznie przecięta pod kątem 45 stopni ucieka od monotonii. Całość otoczona jest zimnym światłem ledowym i z góry oświetlona masywną fabryczną lampą. We wnętrzu znajduje się również łazienka dla domowników,. Tutaj ożywcze kolory oraz kubiczne formy grają pierwsze skrzypce. W tym pomieszczeniu dominują trzy wartości- czysta biel ceramiki i podłogi, metaliczna struktura kafli na ścianach oraz soczysta pomarańcz elementów meblowych i dekorów ceramicznych. Kształt umywalek, wanny, toalety i lamp nawiązuje do geometrycznej surowości mieszkania. Właściwe proporcje wszystkich elementów wykończeniowych bilansują się, dając efekt elegancji i stylu.

 

We wnętrzu znajduje się również łazienka dla domowników. Tutaj ożywcze kolory oraz kubiczne formy grają pierwsze skrzypce.

 

Podłogę w większości pomieszczeń stanowi parkiet dębowy o długiej i szerokiej desce, pokryty srebrzystym olejem o metalicznym odblasku zmieniającym się w zależności od oświetlenia. Dla spójności z fabryczną stylistyką wnętrza, pojawiają się tu metalowe elementy w postaci kratownic, śrub i listew. Światło dociera do wnętrza przez okna z dwóch stron, co gwarantuje dużą jasność pomieszczenia w dzień. Wieczorem klimat Loftu buduje oświetlenie sufitowe przy użyciu lamp w stylu industrialnym. Dodatkowo, poza punktami świetlnymi z centralnej kratownicy, architekci doświetlili i podkreślili tym samym dekoracyjność ścian, umieszczając w podłodze halogeny.

 

Światło dociera do wnętrza przez okna z dwóch stron, co gwarantuje dużą jasność pomieszczenia w dzień. Wieczorem klimat Loftu buduje oświetlenie sufitowe przy użyciu lamp w stylu industrialnym.

 

Dla urozmaicenia i uatrakcyjnienia wieczorów spędzanych w loftowym wnętrzu, zastosowany został kominek ekologiczny na biopaliwo. Wkomponowano go w niszę budowlaną, dodatkowo rozbudowaną o dekoracyjne półki ekspozycyjne. Wnętrze adresowane jest do osób dynamicznych, aktywnych i preferujących minimalizm. Monochromatyczność kolorów, wbrew pozorom stwarza przestrzeń uniwersalną i dzięki umiejętnej grze dodatkami i światłem można wyeksponować za każdym razem inny nastrój. Realizację trzeba zakwalifikować do odważnych, gdzie odwagę stanowi połączenie otwartości koncepcyjnej projektanta i apetytu inwestora na niepowtarzalność i oryginalność. Loft z założenia to przestrzeń, która daje wolność. To wnętrze, która oddycha i nie wymaga wielu mebli lub dekoracji, aby istnieć. Sposobów na aranżację jest tak wiele, jak wiele jest gustów i smaków. W tym przypadku mniej znaczy więcej. 

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email