Dom

Projekty

Parterowy domek jednorodzinny

Tekst Katarzyna Mikołajczyk & Emilia Dusza -Kość • Zdjęcia Studio Projektowe HOKO GROUP

2014-01-16
Parterowy domek jednorodzinny

Inwestorzy, kupując dom z rynku wtórnego, pragnęli zmienić go w taki sposób, aby odpowiadał ich wymaganiom. Zadaniem projektantek było stworzenie nowoczesnego, wygodnego mieszkania dla czteroosobowej rodziny. Wchodząc do domu, znajdujemy się w niewielkim wiatrołapie. Aby wizualnie go powiększyć na jednej ze ścian pojawiła się fototapeta o tematyce architektonicznej, która przedstawia most "Brooklyn Bridge." W tak małym pomieszczeniu znalazło się miejsce na pojemną szafę wnękową , która została wizualnie ukryta. Fronty szafy stanowią lustra, co dodatkowo powiększa daną przestrzeń. Znalazło się tu miejsce na kilka designerskich dodatków takich jak siedzisko inspirowane linią metra czy czarny wieszak na okrycia wierzchnie, który wygląda jak ściekająca farba. Podczas pracy nad aranżacją projektantki wspólnie z właścicielami zdecydowali się na wyburzenie sufitu podwieszanego w korytarzu prowadzącym do salonu. Wcześniej był on długi, wąski i ciemny. Dzięki temu zabiegowi korytarz stał się bardziej przestrzenny. Dodatkowym atutem było to, iż działanie odkryło piękne drewniane belki konstrukcyjne, które dodały charakteru całemu wnętrzu. Na ścianach została położona biała cegła, a na podłodze szare, polerowane płytki, które odbijają światło i rozjaśniają pomieszczenie. Udało się również wkomponować galerię rodzinną – czarnobiałe zdjęcia w drewnianych ramach. Duże znaczenie odgrywa zastosowane oświetlenie w postaci gipsowych kinkietów czy te umieszczone w ścianach , które ma za zadanie oświetlać strefę komunikacyjną w nocy. Drewniane, ale zarazem nowoczesne drzwi z przeszkleniami znajdujące się w korytarzu zostały dobrane w taki sposób, aby w ciągu dnia doświetlały pomieszczenie światłem dziennym. Prowadzą one między innymi do takich pomieszczeń jak pokoje dzieci czy łazienki. Strzałem w dziesiątkę było zainstalowanie ogrzewania podłogowego wszędzie, gdzie zastosowano płytki na posadzkach. W samym centrum domu znajduje się obszerny salon połączony z kuchnią i jadalnią. Duża ilość okien sprawia, że nie trzeba danego wnętrza specjalnie doświetlać. Podobnie jak w korytarzu, motywem przewodnim jest cegła – tym razem rozbiórkowa. Okala ona komin oraz częściowo pojawia się na ścianach w postaci dekoracyjnych, pionowych pasów. W części wypoczynkowej mieści się nowoczesny, bardzo wygodny, grafitowy narożnik. Został on umieszczony w taki sposób, aby można było spędzać miło czas zarówno oglądając filmy, jak i przy rozpalonym kominku w zimowe wieczory. Funkcjonalnym rozwiązaniem było wykonanie mebli na wymiar wokół telewizora. W podwieszanych szafkach został schowany sprzęt grający oraz bogata kolekcja płyt. Natomiast w szafkach pod telewizorem ukryto sprzęt telewizyjny: kino domowe oraz dekoder. Na podłodze udało się połączyć błyszczące płytki z jasną, drewnianą podłogą. Akcentem kolorystycznym w salonie jest soczysta zieleń, która rozwesela wnętrze. Tuż za częścią wypoczynkową znajduje się niewielka biblioteczka z wyjściem na ogród. W biblioteczce, oprócz sporej ilości książek i płyt DVD, znalazło się miejsce na pianino, które służy dzieciom do nauki gry.

 

Zarówno w części wypoczynkowej, jak i biblioteczce oraz jadalni, na podłodze położono puszyste dywany - dodają one ciepła. W jadalni pełnią także dodatkową funkcję, chroniąc drewno przed zniszczeniem podczas odsuwania krzeseł. Kuchnia została otwarta na salon oraz jadalnię, dzięki czemu doskonale wpisała się w koncepcję wnętrza. Jest w pełni minimalistyczna, ale zarazem praktyczna - spełniająca swoją funkcję. Dzięki dużej ilości szafek zmieściły się tu wszystkie sprzęty kuchenne. Lakierowane fronty szafek zostały wykonane z wysokiej jakości płyty MDF, natomiast uchwyty zlicowane z frontami. Właścicielom zależało na zastosowaniu wysokiej jakości materiałów, dlatego też decydując się na blat w kuchni wybrałyśmy czarny, polerowany konglomerat. Dzięki takiemu zastosowaniu można było umieścić podwieszany, kamienny zlewozmywak, który jest łatwy w utrzymaniu czystości. Dobrej jakości płyta indukcyjna w kolorze czarnym również zdała egzamin, ponieważ jej czyszczenie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Na ścianach w kuchni projektantki użyły lakierowanego szkła lacobel wykonanego na specjalne zamówienie w wybranym przez nas limonkowo- zielonym kolorze. Znajdując się w łazience gościnnej, mamy wrażenie, że znaleźliśmy się w zupełnie innym świecie. Właśnie taki efekt zaskoczenia chciały osiągnąć projektantki. Grafika widoczna na ścianach przedstawia zabawny komiks stworzony specjalnie dla mieszkańców domu. To idealne rozwiązanie dla osób z poczuciem humoru. Komiks w kolorystyce czarno-białej to wydruk pokryty wodoodpornym laminatem. Łazienka gościnna jest mała dlatego też po obu stronach pomieszczenia przyklejono lustra. Taki zabieg sprawił, że wnętrze poprzez wielokrotne odbicie zostało powielone i nabrało głębi. Uwagę przyciąga również nietypowa umywalka nablatowa, na której znajduje się czarno-biała grafika. W głównej łazience rozplanowano przestrzeń w taki sposób, aby zmieściły się wszystkie sprzęty takie jak wanna, prysznic, dwie umywalki i… sauna. Udało się zrealizować dane założenia. Między wanną a prysznicem umiejscowiono ściankę, w której sprytnie ukryto wnęki na kosmetyki. Prysznic został położony na płytkach, gdzie zastosowano odpływ liniowy zlicowany z posadzką. Naprzeciwko wanny znajdują się dwie umywalki nablatowe, a tuż nad nimi duże lustro. Oświetlenie nad lustrem zostało ukryte za specjalną zabudową wykonaną z regipsu, będącą kontynuacją sufitu podwieszanego. Nietypowym rozwiązaniem jest również użyta przez projektantki kolorystyka: połączenie polerowanych płytek w szarym kolorze z płytkami o barwie imitującej rdzę. W rzeczywistości płytki są gładkie i łatwe w utrzymaniu czystości. 

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email