Dom

Projekty

Poznańskie wnętrze

Tekst Piotr Krzemiński, Izabella Krzemińska, Agata Koron • Zdjęcia Studio Projektowe Motiv, Monika Piecha-Ziółkowska

2014-01-21
Poznańskie wnętrze

Mieszkanie o powierzchni użytkowej 71m² znajduje się w bliskiej odległości od centrum Poznania, w nowym kompleksie mieszkaniowym. Założeniem inwestora (przy współpracy z Studiem Projektowym Motiv) było stworzenie funkcjonalnego i nowoczesnego wnętrza. Atrakcyjnego wizualnie ale i praktycznego. Budowa mieszkania umożliwiła wyburzenie niektórych ścian dzięki czemu można było uzyskać dużą otwartą przestrzeń. Akcentem do ożywienia miał być kolor, który należał już do wyboru przez architektów. Projekt rozpoczął się od długiej analizy rzutu tak, aby klient uzyskał ergonomiczny układ wpisujący się w jego oczekiwania. Z paru propozycji został wybrany układ funkcjonalny, w którym znalazły się wszystkie założenia inwestora. W części pierwszej mieszkania, w holu, chcieliśmy stworzyć coś efektownego co będzie już od wejścia robiło wrażenie ale jednocześnie zależało nam na zachowaniu funkcjonalności projektu. Pomimo nie dużej przestrzeni znalazło się w niej miejsce na oryginalnie zaprojektowaną szafę. Wychodzący spod niej podest tworzy miejsce na dużą dekoracyjną donicę. Szafa z hollu przelewa się do sypialni dzięki temu uzyskujemy efekt spójności wnętrza w całym mieszkaniu. Elementem holu, który również zwraca na siebie uwagę są bez wątpienia drzwi z wysoką ościeżnicą, przeszkleniem i kryształowymi gałkami. Już od wejścia widoczny jest styl mieszkania oraz jego zawężona kolorystyka. Kolor drzwi, korpusy mebli oraz blat kuchenny idealnie korespondują z orzechową podłogą, która w ciekawy sposób przelewa się na część ściany w salonie. Ten prosty zabieg czyni wnętrze przytulnym oraz bardzo nowoczesnym. Na posadzce mamy również duże gresowe płyty w kolorze ciepłego popielu, które łączą nam podłogę od samego wejścia aż po część kuchenną. Natomiast dla złamania i rozjaśnienia kolorystyki, na ścianach i we frontach mebli dominuje złamana biel w połączeniu z lekkim popielem, nawiązującym do posadzki. Akcentem ożywiającym przestrzeń miał być intensywny kolor. I w tym przypadku zastosowaliśmy ciepły odcień żółci.

 

Mieszkanie o powierzchni użytkowej 71m²  znajduje się w bliskiej odległości od centrum Poznania, w nowym kompleksie mieszkaniowym.

W kuchni, pomijając podstawowe elementy, miał się znaleźć kącik do tzw. szybkiego posiłku. Stąd projekt blatu zintegrowanego z oryginalnym projektem winiarki, przy którym ustawiliśmy wysokie hokery pasujące do krzeseł przy stole w części jadalnej.


W części reprezentacyjnej czyli kuchni połączonej z salonem, tak jak już wspomnieliśmy, dużą uwagę skupiliśmy na precyzyjnym rozplanowaniu układu funkcjonalnego. W kuchni, pomijając podstawowe elementy, miał się znaleźć kącik do tzw. szybkiego posiłku. Stąd projekt blatu zintegrowanego z oryginalnym projektem winiarki, przy którym ustawiliśmy wysokie hokery pasujące do krzeseł przy stole w części jadalnej. Pamiętając, że kuchnia pozostaje otwarta na salon, kolorystyka mebli kuchennych nawiązuje do kolorów mebli w salonie. Mając na uwadze, że inwestorem jest nowoczesny młody mężczyzna zastosowaliśmy ciekawe i odważne rozwiązanie na ścianie w postaci kolorowej, wesołej fototapety przykrytej funkcjonalnym szkłem, chroniącym przed zabrudzeniem. Dzięki temu z pozoru minimalistyczna, stonowana kuchnia zyskała ożywiony akcent. W salonie w centralnym punkcie umieściliśmy ściankę TV . Oddziela nam ona dwie funkcje, jednocześnie nie wpływając na optyczne pomniejszenie przestrzeni. Od strony salonu stworzyliśmy efekt stylizowanej gipsowej ramy, która nawiązuje do wykończenia sufitów podwieszanych w całym mieszkaniu. Nowoczesna sofa pasuje stylem do charakteru mieszkania łączy funkcje okazjonalnego spania z przechowywaniem. Chcąc zwiększyć ilość miejsc siedzących w salonie, wybraliśmy alternatywę dla stolika kawowego w postaci puf do których zaprojektowana została przez nas okrągła zdejmowana taca również w kolorze orzecha. W salonie znalazło się miejsce na biały stół z wygodnymi tapicerowanymi krzesłami na płozach. Dodatkowym dekoracyjnym akcentem są duże oparte grafiki, kolorystycznie dobrane do całości wnętrza. Bardzo ważnym elementem projektu w naszej pracowni jest dobór odpowiedniego, zmiennego oświetlenia. I w tym przypadku odgrywa ono dużą rolę. W sufitach podwieszonych zastosowaliśmy funkcjonalne oświetlenie halogenowe oraz dekoracyjne listwy ledowe RGB, które po zmroku tworzą we wnętrzu nastrój. Pozostałą część sufitu „ubraliśmy” w nowoczesne oprawy natynkowe w kolorze białym, z ruchomym źródłem światła. Dzięki temu przestrzeń jest dobrze doświetlona a oświetlenie nie rzuca się w oczy. Dla kontrastu nad blatem barowym oraz stołem jadalnianym zwiesiliśmy czarne matowe lampy. Łazienka zaprojektowana została w bardzo modnym w ostatnim czasie stylu tzw. „hotelowym”. Stonowana kolorystyka kontrastujących ze sobą popielatych włoskich płytek gresowych i czarnej szklanej mozaiki nadaje wnętrzu niepowtarzalny charakter. Podział łazienki na dwie strefy kolorystyczne optycznie poszerza nam przestrzeń i nadaje jej dodatkowej głębi. Nowoczesna kwadratowa ceramika, chromowana armatura i czarne dodatki dodają łazience klasy i elegancji.

 

Projekt rozpoczął się od  długiej analizy rzutu tak, aby klient uzyskał ergonomiczny układ wpisujący się w jego oczekiwania. Z paru propozycji został wybrany układ funkcjonalny, w którym znalazły się wszystkie założenia inwestora.

Założeniem inwestora było stworzenie funkcjonalnego i nowoczesnego wnętrza. Atrakcyjnego wizualnie ale i praktycznego. Budowa mieszkania umożliwiła wyburzenie niektórych ścian dzięki czemu można było uzyskać dużą otwartą przestrzeń.

http://antiquebeauty.eu/promocje/?utm_source=livingroom&utm_campaign=living-room&utm_medium=email