Design

Architektura

Z kominem w centrum. Aranżacja strefy dziennej

Tekst Magda Pawluk • Zdjęcia ROBERT MURAWSKI • Stylizacja projektu: ANNA STOLARCZUK MyBigBoxArchitekci

2020-05-20
Z kominem w centrum. Aranżacja strefy dziennej

Aranżowanie wnętrz to wdzięczny proces, którego efektem są często przyjazne użytkownikom przestrzenie, dostosowane do indywidualnych potrzeb oraz stylistycznych upodobań. Najciekawsze są jednak te projekty, które stawiają przed architektem i inwestorem wyzwania. Tak było w przypadku strefy dziennej domu jednorodzinnego o nietypowym układzie, z umiejscowionym centralnie kominem. Jak poradzono sobie z takim utrudnieniem?

 

Realizacja dowiodła, że czasem mankamenty ostatecznie okazują się atutami. Jasne, dobrze doświetlone wnętrza nie straciły nic ze swojego uroku mimo obecności w centrum konstrukcji, która na pierwszy rzut oka mogłaby zniweczyć marzenia o funkcjonalnej przestrzeni. – Wyzwaniem tego projektu był istniejący komin usytuowany między dużą wnęką na aneks kuchenny a przestrzenią jadalniano-salonową. Istotą było zbudowanie aranżacji w taki sposób, aby ściana kominowa stała się sercem pomagającym i skupiającym wokół siebie ulokowane funkcje każdej z przestrzeni. Od strony wnęki kuchennej zorganizowaliśmy strefę przechowywania żywności oraz uzyskaliśmy ergonomiczną pół-wyspę blatu z funkcją stołu. W pasie ściany kuchenno-jadalniano-salonowej zaprojektowaliśmy eleganckie witryny z praktycznym kamiennym blatem i podwieszanymi szafkami – mówi autorka projektu, architekt Anna Stolarczuk.

 

 

PRZESTRZEŃ WSPÓLNEGO WYPOCZYNKU

W efekcie udało się wykreować stylową, a przy tym wielofunkcyjną przestrzeń. Otwarty charakter poszczególnych aneksów ułatwia komunikację między nimi, a ekskluzywny wystrój pozwala z powodzeniem realizować zadania reprezentacyjnego wnętrza. Po przekroczeniu progu przedpokoju trafiamy do części wypoczynkowej, której centrum stanowi kominek narożny w obudowie z ciemnego kamienia. Szlachetny, lśniący, a dodatkowo podświetlony od góry, materiał pokrył większy fragment ściany, tak by na jego tle można było zamontować telewizor. Znajdująca się poniżej praktyczna wnęka idealnie sprawdza się jako półka na sprzęt RTV. Na wprost ustawiono masywną kanapę w stylu Chesterfield tapicerowaną pikowaną aksamitną tkaniną w modnym, kobaltowym kolorze. W głębi pomieszczenia, tuż przy oknie znalazło się dość miejsca na stół z kompletem krzeseł w klasycznym stylu. Kontrapunkt dla tradycyjnych form mebli z ciemnego drewna stanowi nowoczesny design zawieszonej nad blatem lampy.

 

 

NA GRANICY STREF

Umowną granicę strefy wypoczynkowo-jadalnianej wyznacza okładzina podłogi. Przynależy do niej wszystko, co ulokowane w części wykończonej podłogą z naturalnego drewna w przyjemnym dla oka ciepłym odcieniu. Przemieszczając się w kierunku kuchni, pod stopami mamy już natomiast jasne płytki z subtelnym deseniem marmuru. Na granicy między aneksami znalazły się pojemne, białe witryny o przeszklonych frontach, pięknie eksponujące dekoracyjne i użytkowe przedmioty. Pod nimi umieszczono podwieszane szuflady połączone kamiennym blatem ze strefą roboczą. Na pulpit wybrano zjawiskowo prezentujący się materiał o niepospolitym rysunku i kontrastowym wybarwieniu „Colonial Gold” z naturalnego brazylijskiego kamienia z widocznymi kryształkami kwarcu. Przy przeciwległej ścianie zorganizowano bufet do serwowania posiłków. Towarzyszy mu para hokerów ze skórzanymi siedziskami w kremowym odcieniu. Ponad wyspą góruje efektowna lampa o trzech źródłach światła w postaci przecinających się chromowanych obręczy. W kuchni nie zabrakło szafek i szuflad gwarantujących dość miejsca na niezbędne akcesoria i urządzenia. Wykonana na wymiar biała zabudowa meblowa pozwala optymalnie zaaranżować dostępną przestrzeń, dzięki czemu wokół ulokowanego centralnie komina powstaje kompletna, spójna i przemyślana kompozycja wyposażenia.

 

 

ŁAZIENKOWA ELEGANCJA

Elegancki klimat strefy dziennej oddają także łazienki, w których prym wiodą jasna kolorystyka oraz luksusowo prezentujące się wykończenia. W mniejszym pomieszczeniu architekt postawiła na atrakcyjny deseń marmuru oraz płytki imitujące drewno o ciepłej barwie. Szklane ścianki oddzielające kabinę prysznicową od reszty wnętrza nie przytłaczają, a wyrafinowany rezultat uzupełnia obecność dekoracyjnego lustra.

 

 

Druga łazienka, przestronniejsza, ale z kłopotliwym skosem, została zaaranżowana jako komfortowy pokój kąpielowy. Uwagę przykuwa ściana z płytek z efektem 3D, których fakturę akcentuje podświetlenie lustra w nowoczesnej formie. Biel i kolor drewna budują tonację wystroju stanowiącego połączenie klasycznego stylu z nowoczesną elegancją. Podobny charakter prezentuje zresztą cały projekt części dziennej domu, jakiej rozkład wyznacza centralnie ulokowany komin.

 

 

http://sentinel.pl